Megalakult Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa

Megalakult Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa

Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervezésében tartották Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa alakuló ülését május 18-án Csíkszeredában a megye főbb gazdasági szereplői, cég-, intézmény- és politikai vezetők részvételével. A tanácskozás koordinátora Tánczos Barna szenátor volt, részt vett még Antal István, Korodi Attila és Moldován József parlamenti képviselő is. Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte a résztvevőket, elmondta, az egyeztető tanács létrehozásának célja, hogy a köz- és a magánszféra összefogásával, megyén belül próbáljanak megoldást találni a felmerülő gazdasági problémákra, illetve törvénymódosító javaslatok megfogalmazása és benyújtása az egyéb úton nem orvosolható nehézségek megoldására.

– Annak ellenére, hogy Románia Alkotmánya hatáskörként biztosítja a helyi és megyei tanácsok számára a települések, megyék gazdasági fejlesztését, a helyi autonómia hiánya és az elbürokratizált törvénykezés miatt naponta akadályokba ütközünk ezen törekvéseinkben. Foglalkozunk a pályaorientációtól a szakképzésen át a fiatalok itthon maradásáig ráerősítő tevékenységekkel, kiállítások szervezésével, befektetők vonzásával, de folyamatosan abba ütközünk, hogy nincs törvényes hatáskörünk ezeken a területeken. Ennek ellenére folyamatosan együttműködünk a vállalkozói szervezetekkel, illetve több intézménnyel, keresve a törvényes megoldásokat a megye gazdaságának fejlesztésére. Éppen ezért levélben fordulunk a többi megyeitanács-elnökhöz, illetve a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségéhez (UNCJR), együttműködésüket kérve a törvények megváltoztatásában oly módon, hogy az lehetővé tegye a gazdaságfejlesztési intézkedéseket a helyi és megyei önkormányzatok számára – emelte ki Borboly Csaba.

Barabás Csaba, a megyei fejlesztési ügynökség vezetője ismertette a fórum négy fő témakörét, éspedig a megye aktív és inaktív lakossága arányának problematikája, a fiatalok elvándorlása, vállalkozóbarát közintézmények kialakítása, illetve a helyi cégek kiszolgálása szakemberekkel.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »