Megalakult az új Országgyűlés

Megalakult az új Országgyűlés

Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők hétfőn, ezzel megalakult az új parlament, a 2018-ban alakult kormány megbízatása pedig megszűnt, ügyvezetőként folytatja munkáját.

Még az új Országgyűlés alakuló ülése előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakciók képviselőinek jelenlétében virágot helyezett el a Batthyány-örökmécsesnél.

Az alakuló ülésen jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt.Ezt követően az államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 11 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét. Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését. Az újonnan megválasztott képviselők az Országház főlépcsőjén mentek be az épületbe.

Üléskezdéskor a DK-frakció tagjai nem voltak bent a teremben. A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, Hadházy Ákos függetlenként dolgozik majd.

„Ma csak két békepárti vezető van Európában: Ferenc pápa és Orbán Viktor”

Turi-Kovács Béla körelnök arról beszélt, hogy rendkívüli időszak van, és ezért egy köszöntőn kívül nem is lenne hasznos politikai beszédet tartania. Mint fogalmazott, az országgyűlési választáson a polgárok arra szavaztak, hogy a 12 éve elkezdődött Nemzeti Együttműködési Rendszert folytatni kell, és Magyarország a béke pártján áll. Az utóbbi két gondolat a legfontosabb. A NER továbbépítése biztosítja a családok megerősítését. Hisszük és reméljük, hogy megvan a szándék és akarat, hogy a negatív demográfiai trendeket megfordítsuk – tette hozzá. Ma csak két békepárti vezető van Európában, Ferenc pápa és Orbán Viktor – mondta.

Hangsúlyozta, nincs nagyobb ellensége az embernek, mint a háború. Ezt követően Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke közölte, hogy írásos beszámolót készített a választásról. Kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a választás – mondta. A választás eredményét illetően egyetlen esetben sem kerültek vitatásra az egyéni körzeti eredmények – fűzte hozzá. A döntéseik 81 százaléka ellen nem kértek jogorvoslatot – ismertette Téglási. Köszönetet mondott a választási szervek magas színvonalú munkájáért.

Hírdetés

Fennakadások nélkül zajlottak le a választások

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke arról beszélt, hogy Magyarország történetében először volt egy napon parlamenti választás és népszavazás. A lebonyolítás teljesen zökkenőmentes volt – tette hozzá. A választások hivatalos honlapját teljesen átalakították, és így az internetes tájékoztatás fennakadás nélkül működött. A választási bizottságok 90 ezer fővel működtek, és közel ezer külföldi megfigyelő volt. A részükről megjelentett beszámolók alapján ki lehet jelenteni, hogy a választások fennakadások nélkül, a jogszabályok alapján történtek meg – mondta az NVI elnöke. Nagy Attila azt is közölte, hogy a jövőben több jogszabály-módosítással él majd a választási eljárást illetően. 7 választókerületben 20 százalékkal magasabb a népesség, mint az átlag, ezért át kell rajzolni a határokat – tette hozzá. Ezután a képviselői mandátumvizsgálatra került sor, ennek idejére húsz perc szünetet rendeltek el.

A képviselői eskütétellel megalakult az új Országgyűlés

A szünet után az Országgyűlés igazolta az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát 196 igen szavazattal. 3 képviselő nem volt jelen és nem szavazott. Ezt követően felolvasták az igazolt képviselők és nemzetiségi szószolók nevét, majd jött a képviselői eskütétel, melynek során a történelmi zászlókat behozták az ülésterembe. Az eskü szövegét Turi-Kovács Béla olvasta elő. Az eskütétellel megalakult az új Országgyűlés. A Momentum és a Gyurcsány Ference vezette Demokratikus Koalíció kivonult az ülésteremből az eskütétel után.

Áder János: Az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll

Áder János köztársasági elnök az ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a magyar választók április 3-án döntöttek arról, mely pártokat juttatnak mandátumhoz, és kikre bízzák az ország ügyeinek intézését. Először fordult elő Magyarország történetében, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással – tette hozzá. Az emberek döntése teljesen egyértelmű, és nem lehet kétségbe vonni, 1990 óta soha ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem vett részt a választások ellenőrzésében, és soha ilyen kevés jogorvoslat nem volt – mondta a köztársasági elnök. Megkérdőjelezhetetlen a választók döntése, és mindenkinek tiszteletben kell tartani, az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll – mondta az államfő. Áder János közölte, Magyarország alaptörvénye alapján a miniszterelnök személyére az államfő tesz javaslatot. Ennek megfelelően Orbán Viktort kérte fel, aki a felkérést elfogadta. Áder János így azt javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg Magyarország miniszterelnökének.

Az államfő ezután Deák Ferenc mondását idézte, miszerint a véleménykülönbségek által őrlödhetik ki az igazság. Az államfő elmondta, a ránk váró feladatokkal kell foglalkozni, és nem a kampány tanulságaival. Csak igenekből lehet országot építeni – húzta alá. Mindehhez nemet kell mondani néhány dologra: a kettős mércére, az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a hazugságra, a demagógiára, az elvtelenségre, az alpári beszédre. Mindenkit arra biztatott, mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseltére, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra, közös sikereinkre.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »