Megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ

Megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ

A 2018-as év végén megalakult a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK), amely a szlovákiai és külföldi oknyomozó újságírók közös platformjaként fog működni. A polgári társulást különböző sajtóorgánumokhoz tartozó szlovákiai újságírók hozták létre. A működéshez szükséges anyagi eszközöket felajánlásokból, illetve támogatásokból akarják biztosítani. A honlapra kerülő tartalmakat nem teszik fizetőssé, és elutasítják a reklámokat is.

„Janko, a Panama Papers kutatása során sokszor mondta: milyen kár, hogy Szlovákiában nincs a Cseh Oknyomozó Újságírói Központhoz hasonló központ. Nagyon sok otthoni ügy átnyúlik a határokon, és ez főleg az adóparadicsomokat érinti. Ezért nagyon örülök, hogy az ICJK folytatni fogja Janko munkáját, és komoly, nemzetközi ügyeket fog felgöngyölíteni” – mondta Jozef Kuciak.

Hírdetés

Az igazgatótanács elnöke és a projekt szerkesztője Arpád Soltész lett, volt oknyomozó újságíró és a noviny.sk portál kommentátora. „Jano nevét a családdal való egyeztetés után kezdtük használni” – mondta Soltész a sajtótájékoztatón. A tanács további tagja Holcová, valamint Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatónője. Az ICJK szerkesztője Katarína Jánošíková, aki korábban az RTVS hírszerzésénél dolgozott, jelenleg pedig a Cez čiaru nevű oknyomozó műsor munkatársa.

Novemberben az ICJK szerződést írt alá az Organized Crime And Corruption Reporting Projecttel, amely négy kontinens több mint harminc országában fogja össze a korrupció és a nemzetközi szervezett bűnözés feltárására irányuló újságírói projekteket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »