Megadóznák a borravalót: a cégek képviselői a munkaerő itthon tartását remélik az intézkedéstől

Megadóznák a borravalót: a cégek képviselői a munkaerő itthon tartását remélik az intézkedéstől

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás minősége. A borravalóadó pedig úgy tűnik, ezúttal sínen van, az ígéretek szerint már az idei év végére elkészül a vonatkozó törvény.
Romániában is adót vetnek ki a vendéglőkben és szállodákban hagyott borravalóra – a vendéglátóipari munkáltatók, az Országos Adóhatóság (ANAF), valamint a pénzügyminisztérium képviselői a héten megállapodtak a szabályozásról. Mint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta,

augusztus végén egy sor adóügyi módosítási javaslattal fog előrukkolni, és köztük lesz a borravaló megadózása is.

Abbéli reményének adott hangot ugyanakkor, hogy az év végéig meg is születik a vonatkozó jogszabály. Arra a kérdésre, gondolkodnak-e az adó kiterjesztésén más gazdasági ágazatokra, mint például a szépségszalonok, így felelt: „ha az illető ágazat kéri, mi mint állam nyitottak vagyunk”.

„Az ágazat nagyon szeretné a borravaló szabályozását, mivel úgy gondolja, jótékony hatású lenne. Önkéntes gesztusra gondolunk, nem tennénk kötelezővé. A pénz pedig kerüljön azokhoz, akik a szolgáltatást végzik. Nagyon sok előnnyel járna mind a vendégek, az alkalmazottak, mind a román állam számára” – nyilatkozta a találkozó után Dragoş Anastasiu, a Románia Fejlődéséért Koalíció turizmusért felelős munkacsoportjának elnöke, aki maga is vendéglátóipari vállalkozó. Az ágazatban szintén érdekelt Dragoș Petrescu eközben arról beszélt: „fontos, hogy itthon tartsuk az alkalmazottakat, és ez az intézkedés segítene”.

A vendéglátóipari munkáltatók által rég kért borravalóadó

Hírdetés

a tárgyalások szerint 10 százalék lenne, és külön tételként megjelenne a számlán. Ez azt jelenti, hogy a vendég által fizetett borravaló 10 százalékát visszatartaná a munkáltató, és átutalná az adóhatóság számlájára, a többi 90 százalék pedig a pincért illetné meg, aki az összeget kapta.

A tervezett szabályozás ugyanakkor azt is előírná, hogy a bankkártyával fizetett borravalót pedig a munkáltatónak át kell utalnia annak a pincérnek, aki kiérdemelte.

A most érvényes szabályozások esetében, ha az adóhatóság ellenőrzi a vendéglőket és bárokat, fennáll annak a kockázata, hogy a pincérek által kapott borravalót fizetés jellegű jövedelemként értelmezzék, ami azt jelenti, hogy például a jövedelemadó mellett az összes járulékot is kellene fizetni az összeg után – érveltek már tavaly a borravaló megadóztatása mellett az ágazatban tevékenykedő munkáltatók.

Egyetért a borravaló törvényesítésével és megadózásával a Krónika által megszólaltatott vállalkozó és gazdasági szakértő. Abban bíznak, ez enyhíti az ágazatban egyre égetőbb munkaerőhiányt, másrészt ösztönzi a dolgozókat, hogy jobban figyeljenek az ügyfelekre, s ezzel javul a szolgáltatás minősége.

„Jelenleg munkaerőhiánnyal küzd az ágazat, nincs, aki dolgozzon a szállodákban, az éttermekben, bárokban, a vállalkozók szorult helyzetben megadják – lehetőségükhöz mérten – a legnagyobb fizetést, de

– fejtette ki kérdésünkre Daragus Attila vendéglátóipari vállalkozó, az ANTREC faluturisztikai egyesület Kovászna megyei elnöke.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »