Még várni kell a bérezési rendeletre

Még várni kell a bérezési rendeletre

Folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetekkel, így a kormány szerdai ülésén még biztosan nem fogadja el a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be csütörtökön Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes. 

tanari_kr_07_b 

Hangsúlyozta, a kormány nyitott arra, hogy megtalálják a megoldásokat egy igazságos bérezési rendszer megteremtéséhez. A kormányfőhelyettes ugyanakkor azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem egy béremelésekről szóló kormányrendeletről van szó, hanem egy olyan intézkedésről, ami megpróbál méltányosságot vinni a rendszerbe.

„A bérezési rendelet nem egy olyan határozat, ami véglegesen szabályozná a rendszert. Csak egyensúlyt próbál teremteni a rendszerben, ami teljesen működésképtelen volt abban az értelemben, hogy embereknek ugyanannyi régiséggel, egyazon beosztásban, ugyanazzal a végzettséggel minisztériumról minisztériumra más fizetésük volt” – fejtette ki az Europa Fm-nek Dîncu. Hozzátette: a kormány már dolgozik egy átfogó bérezési törvényen, amit valamikor szeptember végén vagy októberben hoznak nyilvánosságra. „Egységes bérezési rendszert akarunk teremteni, amit az elkövetkező 4-5 évben alkalmazni lehetne” – szögezte le Dîncu.

Amint arról beszámoltunk, a hét elején a tanügyi szakszervezetek képviselőivel egyeztettek a kormány képviselői, de egyelőre nem közeledtek az álláspontok. Az oktatási szakszervezetek idén augusztustól vagy legkésőbb 2017 januárjától kérik a bérezésről szóló sürgősségi kormányrendeletet, miközben a kormány három szakaszban, jövő augusztussal bezárólag valósítaná azt meg. Az érdekvédelmiek elégedetlenek a felsőoktatásban javasolt fizetésekkel is, és azzal fenyegetnek, hogy amennyiben a kormány záros határidőn belül nem teljesíti követeléseiket, június elsején legalább 15 ezer pedagógus tart tiltakozó felvonulást Bukarestben.

Korábban abbéli elégedetlenségüknek is hangot adtak, hogy az egészségügyiek jóval nagyobb béremelésben részesültek. Az egészségügyben dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet szerint azonban „az egészségügyben nem béremelést, hanem a fizetésrendszerben nyolc éve fennálló méltánytalanságok orvoslását harcolták ki”.

A szakszervezeti vezető szerint a rendelet az egész közszférára érvényes lesz. Vasile Neagovici, a Sanitas Kovászna megyei elnöke szerint Dacian Cioloş kormányfő megígérte, hogy az emelésre pénzügyi forrásokat is biztosítanak. „A kormány ígéretei szerint június elsején elfogadják az erre vonatkozó jogszabályt. Ha nem tartják be az ígéreteiket, június 15-ére nagyszabású tiltakozást tervezünk, és elkezdjük az aláírásgyűjtést a sztrájk kirobbantására” – szögezte le.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »