„Még van remény” – A szalézi rend cáfolja az elhurcolt indiai szerzetes keresztre feszítésének hírét

„Még van remény” – A szalézi rend cáfolja az elhurcolt indiai szerzetes keresztre feszítésének hírét

Nem igaz a magyar médiában is elterjedt hír, a március hónap elején Jemenben elhurcolt szalézi atya nagypénteki keresztre feszítéséről, adja hírül március 28-án a Szaléziak.hu.


Március 4-én fegyveresek lemészárolták a – Kalkuttai Teréz anya által alapított – Szeretet Misszionáriusai kongregáció négy tagját ádeni kolostorukban. A nővérek mellett a közösség tizenkét munkatársa is életét vesztette. A merénylők elrabolták Tom Uzhunnalil indiai szalézi szerzetest, aki a kolostorban élt, és a rajtaütés perceiben a kápolnában imádkozott.

A szerzetes azután költözött a kolostorba, hogy múlt szeptemberben az általa vezetett ádeni Szent Család-templomot kifosztották és felgyújtották ismeretlen fegyveresek.

Ivo Coelho, a szalézi rend formációs felelőse facebook profilján rávilágított: annak ellenére, hogy a médiában számos helyen közölték, hogy Tom Uzhunnalil szalézi atyát nagypénteken keresztre feszítették, még mindig van remény, hogy életben van, mivel sem az atya eredeti tartományában, az indiai Bangaloréban, sem a szalézi rendfőnökségen Rómában nem kaptak semmilyen híreket róla.

Idézve a Kathpress osztrák hírügynökség cáfolatát Coelho atya megjegyzi, hogy a híroldalak és az újságok hivatkoztak Christoph Schönborn bíboros megjegyzésére Tom atya kegyetlen kivégzéséről, de tény, hogy a bíboros azóta azt mondta, lehet, hogy tévedett, és hogy még van remény, hogy az elrabolt szalézi szerzetes életben van.

Paul Hinder, a régióért felelős püspök a KNA német katolikus hírügynökség kérdésére adott óvatosan optimista válasza szerint okkal feltételezhető, hogy a szerzetes pap él, és még az emberrablók kezében van. „Nincs okunk feltételezni, hogy Tom Uzhunnalil atyát ténylegesen keresztre feszítették Jemeben, mert még mindig bizonytalan hírek keringenek a kérdésben.” A jelentéseket az állítólagos kivégzéséről nem tudták megerősíteni, tovább folynak az erőfeszítések, hogy megtalálják és kiszabadítsák.

Christoph Schönborn bíboros is reménykedve válaszolt a Kathpress-nek: „Még van remény” – mondta március 27-én, vasárnap, miután beszélt az arab világ püspökeivel.

Az információ Tom atya állítólagos keresztre feszítéséről a Teréz anya nővéreivel szoros kapcsolatban levő Corpus Christi Dubai imaközösségtől ered. A közösség arab honlapján számoltak be a keresztre feszítéséről, hivatkozva az indiai Bangalore katolikus érsekétől, Bernard Morastól kapott információkra.

A múlt héten röppent fel a közösségi média felületeken a spekuláció, mely szerint lehet, hogy Uzhunnalil atyát nagypénteken kivégzik. Hiteles forrása a hírnek nincs.

Az Indian Express újság vasárnapi online kiadásában idézi a szalézi rend indiai szóvivője, Mathew Valarkot nyilatkoztát, amely szerint még nem erősítették meg, hogy az ISIS áll az emberrablás mögött. India külügyminisztere, Sushama Swaraj március 26-án, szombaton a Twitteren azt írta, hogy a kormány megtesz mindent, hogy kiszabadítsák Uzhunnalil atyát.

A manoramaonline.com angol kiadása szerint az elhurcolt pap családtagjai aggódnak a felröppent álhír miatt, de semmilyen információt nem kaptak sem a központi kormányzattól, sem az egyháztól, ami a szalézi szerzetes halálhírét megerősítette volna. A család és a szalézi rendtársak Isten irgalmasságában bízva imádkoznak érte, hogy biztonságban visszatérjen szerettei körébe.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »