Még több terrortámadás jöhet, ha legyőzik az Iszlám Államot Irakban

Moszul visszahódításával az Iszlám Állam Irakban katonailag súlyos vereséget szenvedne. Ez azonban nem jelentené a szervezet végét, erőteljesebben összpontosíthatna a merényletekre.

Több mint két évvel ezelőtt néhány száz dzsihadista söpört végig a milliós városon, s elüldöztek egy olyan hadsereget, amelynek katonái ellenállás nélkül menekültek. Később Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője erőt demonstrálva első ízben nyilvánosan megjelent a város egyik mecsetének szószékén. Moszul mind a mai napig a szunnita terrorszervezet “fővárosának” számít.

A szélsőségesek uralmának azonban hamarosan vége szakadhat. A hét eleje óta az iraki hadsereg alakulataiból, kurd harcosokból és helyi szunnita milicistákból álló haderő közelít az Iszlám Állam “fellegvárához”. Állítólag

“30 ezer harcos néz farkasszemet négyezer főre becsült szélsőségessel. Megfigyelők azt állítják, hogy a harc hosszú és véres lesz. Abban azonban senki sem kételkedik, hogy a moszuli győzelem az Iszlám Állam felett csak idő kérdése.”

Amennyiben ez bekövetkezne, a terrorszervezet Irakban katonailag súlyos vereséget szenvedne. Birtokában csak kisebb települések maradnának, többnyire kietlen vidékeken.

“Ám az Iszlám Állam elleni harc nem érne véget, Irakban sem.”

A tapasztalat azt mutatja, hogy bár a szervezetet meg lehet tizedelni, de ettől még tovább él és gyakorolja a kíméletlen erőszakot.

“A szélsőségeseknek megvan az a képességük, hogy rugalmasan alkalmazkodnak az új katonai helyzethez.”

A vezetőség elég szabadságot biztosít a helyi sejteknek, hogy önállóan cselekedjenek és reagáljanak.

Az Iszlám Állam azokon a vidékeken, amelyek fölött elvesztette az ellenőrzést, áttérhet a gerilla hadviselésre – jósolják az Institute for Study of War kutatói.

“Olyan taktikai fogásokat éleszthet újjá, amelyeket korábban már alkalmazott” – mondják az amerikai szakértők – ezek közé tartozhatnak az öngyilkos merénylők és a pokolgépes robbantások különböző formái. Merényletekre most is lehet számítani, főleg olyan államokban, amelyek csatlakoztak az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz. Barack Obama amerikai elnök egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Államnak továbbra is megvan az ereje terrorcselekmények végrehajtására.”

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Hosszú lesz a moszuli csata, de az Iszlám Állam vesztésre állÉlet-halál kérdése – elkezdődött az Iszlám Állam bázisának ostromaRovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: külföld, terrorizmus, dzsihádista terrorszervezet, terrortámadás, Iszlám ÁllamForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »