Még sosem mértek ilyen rossz adatokat a légkörben

Még sosem mértek ilyen rossz adatokat a légkörben

A szén-dioxid-koncentráció legnagyobb növekedését mérték a légkörben 2015-ban a feljegyzések 56 évvel ezelőtti kezdete óta – közölte az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA).

A hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga 3,05 ppm-mel volt magasabb az előző évinél. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.)

A növekedés oka az emberi tevékenység és a múlt évben felerősödött El Nino időjárási jelenség együttes kombinációja – emelték ki a légkörkutató szakemberek csütörtökön közzétett közleményükben.

A Mauna Loa obszervatórium a világ legidősebb légköri méréséket végző megfigyelőállomása, amely az 1950-es évek második fele óta gyűjti az adatokat. Ezt tartják a globális légköri mérőállomások hálózata legfontosabb egységének, amely méri a szénalapú gázok ingadozását, növekedését és esését a légkörben.

Az elmúlt évtizedben a szén-dioxid-koncentráció növekedésének világátlaga a Mauna Loa-i mérések szerint 2 ppm volt, ám 2015-ben elérte a 3,05 ppm-et, sőt 2016 februárjában 3,76 ppm növekedést mértek a műszerek, azaz a koncentráció elérte 402,9 ppm-et.

Az El Nino

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) feljegyzése szerint a korábbi legnagyobb növekedést 1998-ban mérték, amikor szintén erős volt az El Nino időjárási jelenség.

Az El Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, kettő-hét évente jelentkezik, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

Az El Nino hatása a szén-dioxid-koncentrációra egy természetes és relatívan rövid idejű jelenség, az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása azonban hosszú távú hatással van rá – hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO igazgatója.

A legutóbbi adatok szerint idén januárban és februárban is átlépte a CO2-koncentráció a szimbolikus 400 ppm-es szintet a Mauna Loa-i mérések szerint. A NOAA adataiból kiderül, hogy az 1800-as évek előtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja 280 ppm volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »