Még soha nem volt ilyen kevés állástalan

Még soha nem volt ilyen kevés állástalan

Történelmi mélyponton a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb jelentéséből.

Az Európai Unió egészében júliusban 6,3 százalékos munkanélküliséget mértek, az euróövezet 19 tagállamában pedig átlagosan 7,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Júliusban 15 millió 613 ezren voltak munka nélkül az Európai Unióban, ebből 12 millió 322 ezren az euróövezet tagországaiban. A 2018. júliusival összevetve az EU-ban 1 millió 93 ezerrel, az euróövezetben 898 ezerrel fogyatkozott a munkanélküliek száma. Egy évvel korábban, 2018 júliusában az euróövezetben 8,1 százalékon, az EUban 6,8 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

Újabb rekordok

Hírdetés

A júliusi munkanélküliségi ráta értéke az euróövezetben 2008 júliusa óta, az EU-ban pedig az uniós statisztikák készítésének kezdete, 2000 januárja óta a legalacsonyabb szinten állt. Az Eurostat adatai szerint Szlovákiában júliusban 5,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, míg egy évvel korábban még 6,5 százalékot mértek. A júliusi adatsor még nem teljes. Észtországból és Magyarországról a júniusi, Görögországból és Nagy Britanniából pedig a májusi a legutolsó adat. Az egy évvel korábbihoz képest csak három uniós tagállamban – Litvániában, Luxemburgban és Svédországban – emelkedett a munkanélküliségi ráta júliusban. A helyzet Görögországban javult a legnagyobb mértékben, a legutolsó rendelkezésre álló, májusi adatok szerint 19,4 százalékról 17,2 százalékra süllyedt a mutató. Horvátországban 1,3 százalékponttal 7,1 százalékra, Cipruson ugyancsak 1,3 százalékponttal 7 százalékra, Szlovákiában 1,2 százalékponttal 5,3 százalékra, Spanyolországban pedig 1,1 százalékponttal 13,9 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.

Vezetnek a csehek

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát júliusban is Csehországban regisztrálták, 2,1 százalékosat, majd Németország következik 3 százalékkal, Lengyelország 3,3 százalékkal, valamint Hollandia és Málta 3,4–3,4 százalékkal. A munkanélküliségi ráta továbbra is Görögországban és Spanyolországban volt a legmagasabb.

(TASR, MTI, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »