Még soha nem hallották így szólni a gyergyóiak a református templom orgonáját

Még soha nem hallották így szólni a gyergyóiak a református templom orgonáját

Különleges esemény zajlott a gyergyószentmiklósi református gyülekezet számára a Szent Miklós Napok zárónapján: először hangzott fel nyilvános koncerten a templom orgonája, megmutatva kiteljesedett hangzásvilágát.

Még soha nem hallották így szólni a gyergyóiak a református templom orgonáját

Gergely Imre felvételei

Ursula Philippi szólaltatta meg először az utóbbi időszakban teljessé bővített orgonát, Bach és Händel szerzeményeiből játszva, illetve egy 18. századi szász kiadványban megjelent műveket előadva. Az orgonaművész a nagyszebeni templom kántora volt sok éven át, ahol Erdély legnagyobb ilyen hangszerén játszott. Amellett, hogy a gyergyószentmiklósi közönséget is elbűvölte az orgonán megszólaló dallamokkal, szórakoztató előadásmódban osztott meg az orgonákkal és az orgonára írt művekkel kapcsolatos ismereteket. Mindebben a férje, Kurt Philippi csellóművész is közreműködött.

Hírdetés

A református templom orgonáját 2020-ban vásárolta meg a helyi gyülekezet Németországból. Megjelenésében az orgonaszerkezet barokk stílusjegyeket visel, 1987 és 1989 között készült Hollandiában.

Az első gyergyószentmiklósi évében még csak négy regisztere volt kiépítve, a mostani bővítéssel azonban teljessé vált a hat regiszter. Ezzel az eddiginél jobban tudja szolgálni az istentiszteleteket – tudtuk meg Bálint István Tibor kántortól, aki hozzátette, a hangszer igazán a keddihez hasonló koncerteken mutathatja meg minden képességét.

Gergely Imre


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »