Még sincs sertéspestis Kárpátalján

Kárpátalja kormányzója szerint alaptalan volt a megyei hatóságok múlt év végi bejelentése, amely szerint afrikai sertéspestisben pusztult el több vaddisznó Nagyszőlősön, mert a Kijevben időközben megismételt szakértői vizsgálat nem mutatta ki a betegség kórokozóját az elhullott állatokból vett mintákban.

Hennagyij Moszkal, a Moskal.in.ua személyes honlapján csütörtökön azt írta: „a megyei állami fogyasztóvédelmi szolgálat elhamarkodottan, a szakértői vizsgálat eredményét nem megvárva egész Ukrajnában szétkürtölte, hogy Kárpátalján afrikai sertéspestist mutattak ki”. A megyevezető, utalva arra, hogy járványveszélyre hivatkozva lemondták a január végére kitűzött mezőgecsei böllérversenyt, kiemelte: „nincs semmilyen afrikai sertéspestis nálunk, ezt fővárosi szakértők állapították meg, így semmilyen alapja nincs a népszerű fesztivál lemondásának”. Jelezte, utasítást készített elő a böllérverseny 2017. február 11-i megtartásáról és a rendezvény lefújására felszólító hatósági okirat visszavonásáról.

A nagyszőlősi járási állami fogyasztóvédelmi szolgálat a múlt év utolsó napjaiban közölte a sajtóval, hogy az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó tetemeiből vett mintákban afrikai sertéspestis kórokozóját mutatta ki a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratórium vizsgálata.

Óvintézkedésként a szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott vaddisznókat és malacokat leölték és elégették. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »