Meg se kottyant a brexit Cameron pártjának

Meg se kottyant a brexit Cameron pártjának

Cameronnak ugyan a posztjába került, pártja jól jöhet ki a brexitből: tovább növelte támogatottságát a kormányzó brit Konzervatív Párt. 2010-es kormányra kerülése óta a legnagyobb különbséggel vezet a legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt előtt a YouGov közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint.

A júliusban hivatalba lépett Theresa May miniszterelnök vezette toryk 14 százalékkal előzik meg a Munkáspártot. Az előbbit a szavazók 42, az utóbbit 28 százaléka támogatja – derült ki a The Times című lap megrendelésére augusztus 1-jén és 2-án csaknem 1800 ember megkérdezésével készült kutatás eredményeiből.

Ez a legnagyobb különbség, amelyet 2009 vége – Gordon Brown munkáspárti kormányfő miniszterelnökségének utolsó hónapjai óta – a két párt között mértek.

A 2010 és 2015 között a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták nyolc százalékon állnak, vagyis nem tudták növelni támogatottságukat. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) 12 százalék támogatja.

Csak a szokásos

A Theresa May vezette Konzervatív Párt jelentős előnnyel vezet, de a népszerűség ilyen mértékű növekedése megszokott dolog azokban az esetekben, amikor két választás között kormányfőváltás történik – értékelte a felmérés eredményeit a YouGov kutatási igazgatója. Anthony Wells ugyanakkor egy ennek a népszerűségnek a kihasználásán alapuló előre hozott választás lehetőségével kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a múltban ezek a kedvező időszakok legfeljebb két hónapig tartottak. A kormány jelenleg nem is tervez előre hozott választást.

A közvélemény-kutatási eredmény egyébiránt nem támasztotta alá, hogy a szavazók megbánták a brit európai uniós tagságról tartott népszavazáson hozott döntésüket. Arra a kérdésre, hogy helyesnek találják-e az ország távozását az EU-ból, a válaszadók 46 százaléka válaszolta azt, hogy ez volt a helyes döntés, 42 százalék mondta azt, hogy nem.

A brexit 29 százalék szerint lesz kedvező hatással a gazdaságra. A referendum előtt 23 százalék vélekedett így. A népszavazás előtti 16-ról 20 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint a kilépés révén az Egyesült Királyság növelni fogja befolyását a világban. A referendum óta 35 százalékról 30-ra csökkent viszont azoké, akik úgy vélik, hogy a brexit kedvező hatással lesz az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), mint ahogy azoké is – 53 százalékról 47-re –, akik szerint az EU-ból való kilépéssel kisebb lesz a bevándorlás mértéke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »