Még pusztítóbb időjárás jöhet az elkövetkező években

Az utóbbi évek időjárására az El Nino nyomta rá a bélyegét: a felmelegedő Csendes-óceán ritkán látott, szélsőséges időjárást hozott. Tornádók, heves esőzések, áradások, vagy éppen pusztító szárazság övezte a jelenséget a világ egyes tájain. Az El Ninonak ugyan hivatalosan is vége – az időjárás azonban továbbra sem lesz kegyes.

Május végén hivatalosan is véget ért minden idők egyik legerősebb El Ninoja. Melegrekordok dőltek meg többek között Thaiföldön vagy éppen Kambodzsában, míg Malajziában tavak száradtak ki, a termés pedig elszáradt. Indiában meggyengültek a monszunok, és erős hőhullámok pusztítottak – sokan öngyilkosságot követtek el a kilátástalan helyzet miatt. Kaliforniára gyilkos erejű viharok csaptak le, házakkal beépített partszakaszok omlottak az óceánba.

Az El Nino egy világjárvány terjedéséhez is hozzájárulhatott, a Zika-vírust terjesztő szúnyogok ugyanis könnyebben szaporodtak a párás időben – írja a CNN.

Az El Nino vége azonban nem jelenti azt, hogy a világ fellélegezhetne – jön ugyanis a La Nina, amely szintén nem a kíméletes időjárásáról híres.

Az El Nino, azaz a kisfiú egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. A csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig az óriási esőzéseket okozhat. Az El Nino-előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív atlanti-óceáni hurrikánszezon is jellemzi. Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Ázsia: lélegzetvételnyi szünet a katasztrófák előtt

Akárcsak az El Nino esetében, a La Nina idején is azok a régiók fogják leginkább megszenvedni a szélsőséges időjárást, amelyek a Csendes-óceán szomszédságában találhatóak. Észak-Ausztráliában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken a megszokottnál sokkal több csapadékra számíthatnak a lakók. Ennek az esőnek kezdetben sokan örülni fognak – a viharok ugyanis elérik Délkelet-Ázsiának azokat a területeit is, amelyet az El Nino kiszárított az utóbbi hónapokban.

A La Nina visszaadja az indiai monszunok erejét is – az utóbbi két évben ugyanis az átlagnál jóval kevesebb csapadékot hoztak az esős hónapok. Emellett a hőmérséklet is csökkenni fog, amely a pusztító hőhullámok után áldásos jelenségnek fog tűnni.

Azonban a La Nina sem jelent végig pozitív változást.

„A La Ninával nő az erős viharok és tornádók esélye Ausztrália keleti partjain. A több eső kezdetben jót fog tenni a mezőgazdaságnak, de árvíz-megelőző intézkedéseket kell tenni, hogy el lehessen kerülni a tragédiákat” – mondta Dr. Agus Santoso, az Új Dél-Wales Egyetem tudósa.

A Csendes-óceán másik oldala

Délnyugat-Amerikára a szokottnál szárazabb időjárás vár – Peruban és Chilében akár nagyobb területek is küzdhetnek az elhúzódó szárazsággal.

Észak-Amerikában a La Nina hurrikánok formájában fog jelentkezni – sokkal több tornádót és trópusi vihart hoz, mint az az El Nino időszakban megszokott. Az elmúlt évtizedben hét olyan tornádó vagy trópusi vihar sújtotta az Amerikai Egyesült Államokat, amely egy milliárd dollárnál is nagyobb kárt okozott. Ebből 5 a legutóbbi, 2008 és 2011 közötti La Nina időszak alatt történt – a 2008 szeptemberi Ike Hurrikán 30 milliárd dolláros kárral és 112 halálos áldozattal járt.

Mi az a La Nina?

A La Nina, azaz a kislány az El Nino ellentéte – ez az időjárási jelenség hideg ciklusa. Míg az El Nino alatt a Csendes-óceán központi és keleti részén felmelegszik a víz, addig a La Nina során ez a víztömeg 4°C-kal az átlag alá hűl. A jelenség kezdetén az erős keleti szél az El Nino által hátrahagyott melegebb vízréteget Ausztrália és Indonézia felé fújja.

A szakértők szerint május közepe óta előbb csökkent, majd stagnált az óceán hőmérséklete – ez pedig azt jelenti, hogy véget ért az El Nino.

A klímamodellek alapján az óceán hőmérséklete tovább fog esni, és az amerikai Nemzeti Oceanológiai és Éghajlati Adatközpont szerint 75 százalék az esély arra, hogy az év végére megkezdődik a La Nina időszaka.

Mi történt az utolsó La Nina alatt?

A legutóbbi La Nina kezdetét 2010 közepén regisztrálták – ez egészen 2012-ig tartott.

2011-ben Thaiföldön az átlag csapadékmennyiség háromszorosa esett le. Ennek köszönhetően rendszeresen árvizek sújtották az országot, amely így több mint 40 milliárd dolláros károkat szenvedett, és 815-en haltak meg az áradásokban.

2010-ben az ausztráliai Queensland is árvízzel küzdött. Ekkor 33-an haltak meg, és a kár mértéke meghaladta az 1,7 milliárd dollárt.

“A magasabb vízfelszíni hőmérséklet az erősebb viharok gyújtóanyagaként viselkedik, a nagyobb viharokkal pedig nő a túlfeszültség, a part menti erózió és az árvíz kockázata. Ezek azok a katasztrófatípusok, amelyek jelentős anyagi károkkal és halálos áldozatokkal járnak””- mondja Santoso.

A szakember szerint nagy esély van arra, hogy erősebb La Nina érkezik, mivel az El Nino is az utóbbi idők egyik legsúlyosabbja volt. Bár a tudós szerint az utóbbi években sokat fejlődött a világ olyan képessége, amellyel meg tudja jósolni és előzni a természeti csapásokat, de szerinte a jelenlegi helyzet még nem ad okot a megnyugvásra.

“Aggódom, hogy az emberek és a kormányok felkészültek-e egy erős La Ninára.””

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Siker a globális felmelegedés elleni harcban: kővé dermesztik a szén-dioxidotŐk a felmelegedés első áldozatai: víz nélkül marad 20 ezer emberA felmelegedő tengerek megfojthatják a teljes földi élővilágotRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, extrém időjárás, pusztitó időjárás, El Nino, globális felmelegedésForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »