Még nem tudni, hány köztisztviselő lesz munkanélküli

Még nem tudni, hány köztisztviselő lesz munkanélküli

Még nem tudni, hogy hány köztisztviselő veszíti el állását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal januári átszervezésével. A területalapú támogatások kifizetését 2017-tel a magyar államkincstár veszi át, a szervezetnek ugyanakkor még nincs meg az ehhez szükséges uniós akkreditációja.

Megnyitotta a pénzcsapot a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, elkezdték utalni a gazdáknak a mezőgazdasági támogatások előlegeit. Tizenegy jogcímen fizetnek, elsőként a területalapú támogatások, majd a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízóbikatartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét folyósítják. A kifizetések maximuma a teljes összeg hetven százaléka, ennél valamivel kevesebbet kapnak az igénylők.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár azt mondta, ez „55-60 százalék körüli összeget jelent előleg formájában a teljes közvetlen borítékunkhoz képest”. Vagyis hektáronként maximum 31 ezer forint járhat a területalapú támogatás előlegeként, zöldítésre pedig mintegy 17 ezer forintot utalnak.

Sertéstartással egészíti ki a szántóföldi növénytermesztést egy tápiószőlősi gazda. Pintér János 120 hektáron gazdálkodik, nagyrészt gabonanövényeket termeszt.

– Ilyen gyenge gazdasági év után nem jön rosszkor ez a kis előleg. Nekem sem, és, gondolom, a többi gazdálkodó társamnak sem.
– Nem volt jó év?
– Nem dicsekedhetünk. Vannak növénykultúrák, amelyeknek nagyon kedvező volt az időjárás, ott meglátszik az árakban, mert eladhatatlanok vagy nagyon alacsony áron adhatók el. Így van ez a szántóföldi kultúrákkal: kukoricánál, búzánál, napraforgónál látjuk, hogy elég alacsony árakon lehet most értékesíteni őket.

Januárban az előlegeket most folyósító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jogutódlással megszűnik. Kifizetőügynökségi tevékenységét a Magyar Államkincstár veszi át. Az továbbra is kérdéses, hogy a Magyar Államkincstár mikor kapja meg uniós akkreditációját, a nélkül ugyanis nem fizethető ki uniós támogatás.

„Az a célunk, hogy semmilyen fennakadás ne legyen. Bármilyen átalakítás zajlik Magyarországon, akár az MVH-ban, akár más területen, azt az érintettek, a gazdálkodók nem érezhetik meg. Nekünk ez alapelvünk, mi eszerint végezzük a munkánkat” – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.

Bár az általa vezetett hivatal megszűnéséig alig több mint két hónap van hátra, arra az elnök nem tudott konkrét választ adni, hogy az átszervezéssel hány ember munkahelye szűnik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »