Még nem mondott le a két jobbikos képviselő

Szávay Istvánról a Hír TV hozott nyilvánosságra tavaly egy hangfelvételt, amely a Jobbik tisztújító kongresszusán készült. A felvételen Szávay István kérkedése hallható, miszerint egy budapesti szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az nácinak nevezte: “Beszólt, hogy nácibűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Páff” – hangzott el a felvételen.

Ilyen előzmények után Szávay István december elején a Facebookon jelentette be, hogy a Jobbik iránt érzett felelősségtől hajtva lemond országgyűlési képviselői megbízatásáról.

Párttársa, Staudt Gábor pedig – egyes sajtóhírek szerint – kétes üzleti ügyletekbe bonyolódott, ám Szávay István után ő magánéleti okokra hivatkozva mondott le mandátumáról, mégpedig úgy, hogy megnevezte a két új jobbikos képviselőt is, akik őket váltják.

“Én is meg tudtam tenni nehéz szívvel ezt a bejelentést, és a tavaszi ülésszakot már másik képviselővel kezdi meg a Jobbik-frakció.

Hírdetés

Szávay István is leadta a mandátumát, Bencsik János és Csányi Tamás fognak februártól a parlamentben politizálni.”

A konkrét ígéret ellenére azonban mindketten, mind a mai napig tagjai az Országgyűlésnek, ezért az InfoRádió a következő kérdésekkel kereste meg az Országgyűlés Sajtóirodáját:

A válasz szerint “A mai napig sem Szávay István, sem Staudt Gábor képviselő nem juttatta el országgyűlési képviselői mandátumáról szóló lemondását a házelnökhöz.”

Az InfoRádió azt is megtudta, hogy a képviselői megbízatásról történő lemondást az Alaptörvény szabályozza. Eszerint az országgyűlési képviselő a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, amely ezzel megszűnik. A lemondás érvényességéhez elfogadó nyilatkozat nem szükséges.

infostart.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »