Még nehezebb lesz korkedvezményes nyugdíjba menni?

A korkedvezményes nyugdíjhoz való jogosultsághoz legalább 15 évig kell fizetni a nyugdíjbiztosítást azzal, hogy a nyugdíjkorhatár beöltéséig a kérvényezőnek legfeljebb 2 éve hiányozhat, nem dolgozhat és még a minimális nyugdíjhatárt is el kell érnie, az pedig novembertől emelkedett.

A minimális nyugdíjhatárt kell tehát elérni, amely októberig 281,40 euró volt, de az új összeget még nehezebb lesz.

Hírdetés

A korkedvezményes nyugdíjra való jogosultság egyik feltétele, hogy addig a napig, amikortól a biztosított igényli annak megítélését, ez a juttatás magasabb összegű, mint a felnőttek létminimumának 1,6-szerese. Korábban csak 1,2-szerese volt a határ. Az új határ novembertől 375,10 eurót jelent.

Ezt a határt úgy kell elérni, hogy minden megkezdett 30 nap után, ami a kérvényezőnek hiányzik a nyugdíjkorhatár betöltéséig, a rendes nyugdíjának az összege 0,5 százalékkal csökken. Egy egész év alatt a nyugdíj összege tehát 6,5 százalékkal csökken és további feltétel, hogy a korkedvezményesen nyugdíjba vonuló személy ne legyen biztosított sem alkalmazottként, sem pedig egyéni vállalkozóként. Ha a teljes határérték vagyis két évvel a nyugdíjbavonulása előtt igényli az összeget, akkor 12,5 százalékot vonnak le a nyugdíjából, így kell elérni a 375,10 eurót, máskülönben elutasítják a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó kérelmét.

A gyakorlat majd megmutatja, hány személyt érint kellemetlenül ez a változás, de az a nyugdíjösszegekből nyilvánvaló, hogy éppen azokat az embereket, akiknek a nyugdíja 15-20 százalékkal az átlag alatt található.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »