Még mindig törleszti Románia a 2008-as válság miatt felvett hitelt, az eddigi kifizetésekhez is kellett kölcsön

Még mindig törleszti Románia a 2008-as válság miatt felvett hitelt, az eddigi kifizetésekhez is kellett kölcsön

Romániának 11,2 millió eurót kell törlesztenie 2021-ben a Világbanknak a 2009-ben igényelt kölcsönből, az összeg tulajdonképpen kamatokat és különböző illetékeket jelent – derül ki a pénzügyminisztérium adataiból.
A Világbank különben az egyetlen hitelintézet, amely felé még 2023-ig valamivel több mint 1 milliárd eurónyi tartozása van az országnak a 2008-as világválság miatt igényelt pénzösszegekből, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé már sikerült törleszteni.

Ám – mint a Hotnews.ro hírportál újságírója is megfogalmazza –

Hírdetés

túlzás törlesztésről beszélni, mivel általában a mindenkori kormányok más kölcsönöket vettek fel a soron következő kifizetések rendezésére, ami pedig ugyanakkor azt jelenti, hogy az újabb kamatok miatt tovább nőtt az adósság összege. 

Románia eladósodottsága a rendelkezésre álló legfrissebb statisztikák szerint meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 45 százalékát.

Mint ismeretes, Románia 2009-ben 24 hónapos készenléti megállapodást kötött az IMF-fel egy 12,95 milliárd eurós hitelről, ami egy összesen 19,95 milliárd euró értékű csomag része volt, amelyet a washingtoni székhelyű pénzintézeten kívül az EU és a Világbank biztosított. Ebből Románia nagyjából 11,9 milliárd hívott le, a többit megtartotta prevenciós célra, de nem hívta le.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »