Még mindig nem tudni, mikor lesznek a britek ismét "szuverének és függetlenek"

A brit kormány tavasszal kezdeményezi a parlamentben annak az 1972-ben kelt törvénynek a hatályon kívül helyezését, amelynek alapján Nagy-Britannia csatlakozott az európai közösséghez – hivatkozik az MTI a brit miniszterelnök vasárnapi lapinterjújára.

Theresa May a The Sunday Times brit lapnak kijelentette: a kormány a jövő évi törvényhozási évad programját vázoló királynői beszédben, vagyis 2017 tavaszán terjeszti elő hivatalosan az 1972-es csatlakozási törvény visszavonását. Ez a jogszabály rögzíti ma is Nagy-Britannia EU-tagságát.

A kormányfő kijelentette: az 1972-es csatlakozási törvény visszavonása az első szakasza lesz annak a folyamatnak, amelynek végére Nagy-Britannia

“ismét szuverén és független országgá válik”.

A hatalmi és hatásköri jogok visszatérnek a választott brit intézményekhez, és ez azt jelenti, hogy az Európai Unió jogszabályainak hatálya megszűnik Nagy-Britanniában – tette hozzá a May. Egyúttal elvetve azt a pártbéli törekvést, hogy Nagy-Britannia azonnal kilépjen az EU-ból. Konkrétumokkal ellenben nem szogált, továbbra sem tudni, mikor aktivizálja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amivel kezdetét venné a tagság megszüntetéséről szóló két éves tárgyalássorozat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »