Még mindig nem tudni, miért szabadult meg Krajčí egyik "legerősebb" emberétől

Még mindig nem tudni, miért szabadult meg Krajčí egyik "legerősebb" emberétől

Újságírók, politikusok és közemberek is gyakran mondják, érthetlen és elhibázott lépés, hogy az egyre romló jáványügyi adatok fényében sem került sor személycserékre a járványvédekezés frontvonalában. Kevesen tudják viszont, hogy Marek Krajčí az egészségügyi tárcánál megszabadult egyik közeli munkatársától. A miniszter december közepén menesztette a gyakorlatilag államtitkári rangot betöltő, a minisztérium mindennapi életét irányító és annak csúcsvezetéséhez tartozó hivatalvezetőt (generálny tajomník služobného úradu), Marián Kolníkot. 

Kolník menesztése után azt nyilatkozta, maga sem érti, mi vezetett a kirúgásához, Krajčíval sem volt módja megbeszélni a részleteket. Sem akkor, sem azóta nem tudni a választ erre a kérdésre, maga a miniszter is csak azzal indokolta a lépést, hogy „jobbat talált”. 

Menesztése annak fényében is különös, hogy a hivatalvezetőt Krajčí hozta magával a tárcához. A pozíciók szétosztásakor a szokásjog szerint a koalíciós tárgyalások során egyeznek meg arról, melyik párt delegálhatja a hivatalvezetőt. Az előző kormányban például nem volt tipikus, hogy a miniszter saját emberét hozza, Krajčíéknál ez nem így volt. 

Az aktuality.sk azt írja, minisztériumi forrásaik szerint nem csak annyiról van szó, „jobb menedzseri képességekkel rendelkező jelöltet találtak”, ahogy a hivatalos sajtóközleményben írták. 

Hírdetés

Kolník egyik, talán az ügy szempontjából is fontos feladata volt, hogy nem csak a minisztériumon belül, hanem az ország összes állami kórházában beleszólhatott a személyzeti politikába, sőt néhol felügyelőbizottsági tag is volt.

Bár a menesztett hivatalvezető azt nyilatkozta, a tárcavezetőnek joga volt meneszteni őt, sőt, tiszteletben is tartja a döntést:

Kolník például a poprádi kórház felügyelőbizottságának is tagja volt. Ide azt követően nevezték ki, hogy a kórház alkalmazottai aláírásokat gyűjtöttek saját igazgatójuk ellen, majd menesztése után két héttel, december végén vissza is hívták őt a felügyelőbizottságból. Elvileg… Az aktuality.sk ugyanis úgy tudja, több esetben egy visszadátumozott levélben írták meg a kórháznak, visszahívják Kolníkot a felügyelőbizottságból.

Érdekes az új hivatalvezető személye is. Egy bizonyos David Hlubockýt nevezett ki a miniszter ugyanis, saját asszisztensének férjét. Helena Hlubocká évek óta Krajčí mellett dolgozik, korábban képviselői asszisztense is volt. Mindkettejük neve rajta volt azon a listán, amely az idő előtt, soron kívül vakcinához jutó személyek nevét tartalmazta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »