Még mindig nem dőlt el, mehetünk-e karácsonykor rokonlátógatóba

Még mindig nem dőlt el, mehetünk-e karácsonykor rokonlátógatóba

Az adventi időszakban már-már napi rendszerességgel tárgyal a kormány a karácsonyi lezárásokról és járványintézkedésekről. Óriási felháborodást váltott ki, hogy Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón közölte, a karácsonyi rokonlátogatás az érvényes rendelkezések értelmében tilos és a tervek szerint az is marad.

A tárcavezető kijelentését heves bírálatok érték, ráadásul a legfurcsább az egészben az volt, hogy Lengvarský mintegy teljesen mellékesen, egy újságírói kérdésre reagálva pöttyintette el, karácsonykor lesz szíves mindenki otthon maradni. A járványintézkedések ellentmondásai miatt egyébként is felfokozott társadalmi hangulatban Lengvarský kijelentése csak olaj volt a tűzre, nem véletlen, hogy saját koalíciós partnerei is kritizálták szavait, ha csak finoman is. Milan Krajniak szociális és munkaügyi miniszter egy hétvégi tévévitában például megígérte, a kormány módosítani fogja a járványügyi szabályokat, lehetőség lesz szeretteink meglátogatására. 

Krajniak a műsorban arról beszélt, szerinte kifejezetten szerencsétlen bejelentés volt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter részéről a karácsonyi látogatások tilalma. Annál is inkább, mert a kormány a járványkezelési szabályok lazításáról döntött.

A miniszter ugyanakkor kiemelte, „egyelőre fogalma sincs”, pontosan mit lép majd a kormány. Bármilyen kellemetlen is, nézőként a műsor másik vendégével, a Smer-SD egykori miniszterével, Ján Richterrel kellett egyetértenünk, aki úgy vélte, a kormány ellentmondásos intézkedései csak káoszhoz vezetnek.

Olyannyira, hogy hivatalosan mind a mai napig nem tudni, milyen szabályok lesznek érvényben a karácsonyi időszakban.

Ha minden igaz, ma estére talán tisztázódnak a dolgok, bár ismerve a szlovák kormány hatalomgyakorlási technikáit, ebben azért nem lennénk annyira biztosak. A kedden délelőtt kezdődött kormányülés cikkünk megjelenésekor is tart, bár a ki- és beszivárgó miniszterek időnként megállnak válaszolni a sajtó kérdéseire. Roman Mikulec belügyminiszter például arról beszélt, továbbra is két jelöltje van az országos rendőrfőkapitányi pozícióra, de nem nevesítette kicsodák. Azt ugyanakkor korábban elmondta, bízik Hamran István egyelőre csak ideiglenesen megbízott rendőrfőkapitányban, ha rajta múlna, véglegesítené őt. Erre hamarosan sor kerülhet, hiszen a köztársasági elnök rövid időn belül aláírhatja azt a törvénymódosítást, amely a belügyminiszter hatáskörébe utalná a döntést.

Hírdetés

Milan Krajniak a sajtó érdeklődésére elmondta, ő is azt várja, hogy ma döntés születik a karácsonyi szabályokkal kapcsolatban, de részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Hogy mikorra várható döntés, egyelőre nem tudni. Mária Kolíková igazságügyi miniszter dél körül azt közölte, még napirendre sem került a kérdés. 

Elvileg ma Richard Sulík az éttermek és vendéglátóhelyek kinyitását szorgalmazó javaslatáról is dönthetnek a kormánytagok, csakhogy azt valószínűleg a koalíciós partnerek nagy része nem fogja támogatni. Sőt, az SaS-hez frissen átigazolt Kolíková is úgy nyilatkozott, „szerencsétlen” Sulík azon javaslata, hogy nyissanak ki a szolgáltatók. A miniszter asszony szerint a kormányzati intézkedéseket amiatt éri általában kritika, hogy elhamarkodottak. Kolíková szerint ugyanakkor olyan gyorsan kell reagálnia a változó járványhelyzetre, hogy óhatatlanul becsúsznak hasonló bakik. 

Rövid sajtótájékoztatót tartott Ivan Korčok külügyminiszter és Jaroslav Naď védelmi miniszter is. A karácsonyi járványügyi szabályokról egyikük sem volt hajlandó többet elárulni, főként az éppen alakulóban lévő USA-Szlovákia katonai együttműködésről esett szó. A témával hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

Cikkünk folyamatosan frissül!

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »