Meg kell változtatni a Sophia nevű uniós tengeri misszió szabályait

Meg kell változtatni az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű európai uniós misszió szabályait a június 28-i EU-csúcstalálkozó eredményeinek tükrében – hangsúlyozta Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Federica Mogherininek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének címzett üzenetében szerdán.

Közben kikötési engedélyre vár egy tunéziai gázipari vállalat hajója a Földközi-tengeren kimentett negyven migránssal a fedélzetén Tunézia partjainál, miután sem Olaszország, sem Málta, sem az észak-afrikai állam nem volt hajlandó megnyitni előtte a kikötőit – közölte szerdán az ANSA olasz hírügynökség.

A miniszter szerint Olaszország többé nem tekinthető kizárólagos partra szállítási pontnak a Földközi-tengeren kimentett migránsok számára. Az uniós csúcson született egyezség értelmében változtatásra szorul az EuNavforMed – más nevén Sophia – küldetés műveleti terve – emelte ki Moavero Milanesi.

Tájékoztatása szerint az olasz felvetéseket már szerdán megvitatják Brüsszelben, az EU-tagországok biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó diplomatáinak ülésén.

Az uniós haditengerészeti művelet 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész-hálózatok megsemmisítése. Ugyanebben az évben a Matteo Renzi vezette római kormány megerősítette, hogy Olaszország befogadja az EuNavforMed hajói megmentette migránsokat. Azóta a Sophia művelet hajói kivétel nélkül Olaszországba szállították a kimentett migránsok csoportjait.

Az új olasz kormány azonban június elején betiltotta a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóinak kikötését, ezt követően Matteo Salvini belügyminiszter nem engedélyezte a kikötést a Sophia hadihajóinak sem.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »