Még Hitler szülőházától is félnek az osztrákok – a kormány kisajátítja a braunaui ingatlant

Még Hitler szülőházától is félnek az osztrákok – a kormány kisajátítja a braunaui ingatlant

Az osztrák kormány pénteken elindította Hitler Braunauban álló szülőházának törvényes kisajátítási folyamatát, hogy az évek óta üresen álló épület ne válhasson a "neonácik" emlékhelyévé.

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban, Braunau am Inn-ben. A nemzetiszocialista vezér szülőháza – egy nagy méretű saroképület – több mint száz éve egy, a városban lakó nő családjának tulajdonában van. 1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az épületben. A megállapodás azonban öt éve felbomlott, mert a tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra.

A kormány április 9-én döntött úgy, hogy kisajátítja az ingatlant, amely 2011 óta üresen áll. A házat nem lehet lebontani, mivel a város történelmi központjában van és műemlékvédelem alatt áll.

"A belügyminisztérium illetékesei évekig próbálkoztak az ingatlan megvásárlásával, ám ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Jelenleg az egyetlen lehetőség arra, hogy az Osztrák Köztársaság birtokába kerüljön, a kisajátítás" – közölte pénteken a belügyi tárca, bejelentve a vonatkozó törvényjavaslat beterjesztését. Mint hozzáfűzték: a tulajdonos "megfelelő kompenzációban" részesül.

Tisztességes ötlet egy sem akad

A Hitler-ház ügye élénk vitát táplál a 17 ezer lakosú Braunauban. Akadnak, akik szerint menekültközponttá kellene változtatni, mások az Ausztria "felszabadulásának" szentelt múzeumot látnának szívesen benne, de vannak olyanok is, akik szerint le kellene bontani.

A ház előtt felállított emlékkövön az alábbi felirat áll: "A békéért, a szabadságért és a demokráciáért. Soha többé fasizmust, holtak milliói emlékeztetnek erre".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »