Még egy magyar animáció megy Cannes-ba

Még egy magyar animáció megy Cannes-ba

Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje mellett Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok hete elnevezésű párhuzamos programba.

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel.

Tóth Luca a budapesti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, amely a nagy presztízsű Annecy animációs filmfesztiválon Franciaországban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar nézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele.

A Kritikusok hetét május 12–20. között 55. alkalommal rendezik meg a cannes-i fesztiválon. Tóth Luca alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, a díjakról egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli francia színésznő, rendező elnökletével.

A másik magyar animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be a 69. cannes-i fesztiválon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »