Még egy államfőválasztást sem képesek megszervezni: Ausztria decemberre halasztotta a második fordulót

Még egy államfőválasztást sem képesek megszervezni: Ausztria decemberre halasztotta a második fordulót

December 4-én ismételhetik meg az osztrák államfőválasztás második fordulóját – erről állapodott meg Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a parlamenti pártok frakcióvezetőivel hétfőn.

Az indoklás szerint "szervezési és technikai megfontolásból" döntöttek a decemberi dátum mellett. Hivatalosan a parlament dönt a szavazás pontos időpontjáról a jövő héten kedden tartandó ülésén.

A parlamenti ülésen megvizsgálják majd az államfőválasztásról 1971 óta hatályban lévő törvény megváltoztatásának lehetőségét is, hiszen a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé új választás kiírását, a szavazást csak akkor lehet elhalasztani, ha az egyik jelölt meghal. A törvénymódosítást a jövő keddi ülésen el is fogadhatják, és szeptember végén életbe is léphet.

Az osztrák belügyminiszter hétfőn jelentette be hivatalosan, hogy elhalasztják az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját. Indoklása szerint “technikai hiba”, vagyis számos hibás szavazócédula miatt “nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása”.

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

(MTI)

"Ha még arra sem vagyunk képesek, hogy megrendezzünk egy választást, talán helyezzük magunkat az ENSZ vagy az EBESZ politikai gondnoksága alá!"

Részlet Rainer Nowak (Die Presse) Banánköztársaság című írásából.

A választási bizottságnak és a belügyminisztériumnak még az sem jön össze, hogy olyan borítékokat gyártasson, amelyeket rendesen le lehet ragasztani anélkül, hogy ismét felnyíljanak. És miután legyártatták, még arra sem képesek, hogy ellenőrizzék: működik-e egyáltalán a ragacs. Az illetékes belügyminiszter, Wolfgang Sobotka technikai nem megfelelőségnek nevezi ezt, majd elnézést kér. Ez, bár figyelemreméltó egy osztrák miniszter részéről, ám nem elegendő ahhoz, hogy megoldja ezt a katasztrófát.

Felfoghatatlan blamázs ez mind a választási bizottság, mind a kormány, mind a politika, mind egész Ausztria számára. Minden Ausztriával szembeni előítélet ellenére azért élt az emberekben némi bizalom az osztrák állam iránt: bár a bürokrácia nem éppen a legmodernebb, nem éppen a legolcsóbb és nem éppen a legemberközelibb, mégiscsak működött. Hát, ez most nem úgy tűnik.

(…)

Hogy még meg lehessen akadályozni Ausztria Schildává történő átnevezését, arra bár kevés a lehetőség, de még van pár. A választást el kell halasztani – ez jogilag bár komplex, de megoldható. Ezt követően mindkét elnökjelöltnek, mind Alexander Van der Bellennek, mind Norbert Hofernek el kell magát hivatalosan is köteleznie amellett, hogy amennyiben bagatell hibákat vagy bakikat tapasztalnak a választás során, nem óvják meg annak eredményét. A Herbert Kickl körüli összeesküvők számára ez kemény ütés lehet, ám ennyi tényleg lenne. Számos olyan probléma van ugyanis az országban, ami fontosabb annál, hogy éppen egy ős-zöld nyugdíjas közgazdászprofesszor vagy egy FPÖ-s pártfunkcionárius mérnök vigyorog-e a Hofburgban.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »