Még bízunk a brüsszeli pénzben

Tovább küzd Magyarország azért az 573 millió euróért, vagy annak legalább egy részéért, amelynek a folyósítását az „aszfaltkeverőügy” kapcsán még 2013 decemberében állította le az Európai Bizottság.

Ugyan Magyarország tovább küzd a jelenlegi árfolyamon nagyjából 177 milliárd forintért, az azonban az ügy lezárásáig nem tudható, hogy mennyit veszíthet vagy nyerhet a teljes összegből hazánk – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökségi Sajtóiroda. Azt sem lehet tudni, hogy mikor zárulhat le az aszfaltügy miatt indult uniós eljárás. Most ugyanis a tárgyalások két párhuzamos eljárásban folynak, az egyikben a kormány épp a napokban lépett – írja a lap.

Magyarország még tavaly szeptemberben nyújtott be keresetet az Európai Unió Törvényszékéhez, és kezdeményezve az Európai Bizottság 2015. júliusi felfüggesztő határozatának megsemmisítését, tekintettel arra, hogy a bizottság megsértette Magyarország védekezéshez fűződő jogát. A másik eljárásban pedig Magyarország 2015 szeptemberében megküldte tagállami válaszát az Európai Bizottság előzetes megszakító levelére, valamint az említett határozatra, amelyben meghallgatást kezdeményezett. A bizottság egyelőre nem határozta meg a meghallgatás időpontját.

A bent ragadt 573 millió euró a 2007–2013-as programozási időszak forrásait érinti. Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2007-ig visszamenőleg vizsgálta az uniós támogatással megvalósított magyar útépítésekre kiírt közbeszerzéseket. A bizottság versenykorlátozónak minősítette az útépítések során alkalmazott azon gyakorlatot, hogy a közbeszerzési kiírásban a beépítés helyétől meghatározott kilométeren belüli távolsággal előírták az aszfaltkeverő telep meglétét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »