Még az orvosok sem tudják, hogy szükséges-e a negyedik oltás

Még az orvosok sem tudják, hogy szükséges-e a negyedik oltás

Nem kapták meg a szakemberek sem a negyedik oltással kapcsolatos tudnivalókat, így a háziorvosok is tétlenül állnak, miközben a kormány már elindította a kampányt – írja a Népszava belső információkra hivatkozva.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a negyedik oltást orvossal való konzultáció alapján bárki megkaphatja. Az erről szóló szabályozást pedig rövid időn belülre ígérte. Azóta szinte naponta megjelenik a kormányzati járványhonlapon, hogy bárki, akit négy hónapnál régebben oltottak kérheti a negyedik vakcinát, ugyanakkor a regisztrációs oldalon még nem lehet az újabb dózisra jelentkezni. Az oltópontokon jelentkező pácienseket a tapasztalat szerint vagy beoltják, vagy nem. 

A Népszava szerint egy fővárosi oltóponton például, több alkalommal is volt már, hogy jött beteg negyedik oltásra, de elküldték, mert szakmai eljárásrend hiányában nem tudunk felelős döntés hozni, az orvosok pedig így nem vállalták a felelősséget. 

Hírdetés

Mint elmondták, több kérdés is felmerül ilyenkor: mi van, ha valakinek három különböző oltása volt, akkor vajon mit adhatunk negyediknek? Vagy három egyforma volt, vagy kettő azonos és csak a harmadik különbözik, akkor melyik következhet?

Jelenleg még nyomtatvány sincs a negyedik oltás elvégzéséhez. A legtöbb oltóponton a szakmai eljárásrendre vagy a kezelőorvosi ajánlásra várnak. Az egyik oltópont intézményvezetője útmutatást kért a kormányhivataltól, ahol azt mondták: “ne bonyolítsák túl, aki kéri a negyediket, annak adják be.”

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »