Még a rendőrség kozmetikázott adatai és a Lügenpresse tálalása sem képes elfedni, mennyi bűncselekményt követnek el a sáskák az egykori Németországban

Még a rendőrség kozmetikázott adatai és a Lügenpresse tálalása sem képes elfedni, mennyi bűncselekményt követnek el a sáskák az egykori Németországban

Az észak-afrikai térségből, a Grúziából és a Nyugat-Balkánról származók körében a leginkább elterjedt a bűnözés a Németországba menekültként érkezett emberek közül – írta a Bild am Sonntag című vasárnapi lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy belső jelentése alapján.

A legszélesebb jogkörű német rendőri szerv a 2016 január-szeptemberi időszakról készített elemzésében kimutatta (de inkább helyesebb úgy fogalmazni, hogy azt kellett kimutatnia), hogy a menedékkérők és menekültek, vagy más menedékjogi státuszban lévők (értsd: kontinensfoglalók és betolakodók – a szerk.), illetve az elutasított menedékkérők csoportját jellemző bűnözés csökkenő tendenciát mutat, a harmadik negyedévben 23 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint az év első három hónapjában. A Lügenpresse szerint "további jellegzetesség, hogy a bűncselekmények nagy része csekély jelentőségű ügy, például bliccelés, vagyis utazás érvényes jegy nélkül".

A vizsgált időszakban 214 600 bűncselekményt, illetve megkísérelt bűncselekményt regisztráltak a vizsgált csoportban, amelybe a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) statisztikája alapján 1 999 877 ember tartozott a vizsgált időszakban. Ez azt jelenti, hogy 10 730 bűncselekmény jutott 100 ezer "menedékkérőre, menekültre, elutasított menedékkérőre, illetve más menedékjogi státuszú emberre". A (legalábbis statisztikailag) német lakosság egészében viszont 5790 bűncselekmény jutott 100 ezer lakosra ugyanabban az időszakban, 2016 első, második és harmadik negyedévében. Ez a két adat azt mutatja, hogy a menedékjogi státuszú emberek körében jóval nagyobb a bűnözés, mint a lakosság egészét tekintve – mutatott rá a Bild am Sonntag.

Akkor mégsem nők és gyerekek érkeztek?

Az összehasonlítás “legitim”, de az adatok értékeléséhez figyelembe kell venni több fontos körülményt – mentegette a dédelgetni valókat a lapnak Christian Pfeiffer, az egyik leghíresebb német kriminológus, volt alsó-szászországi igazságügyi miniszter. A szakértő aláhúzta, hogy bármelyik társadalmat vizsgálva látható, hogy mindig a 15 és 36 év közötti férfiak a legveszélyesebbek, ők követik el az erőszakos bűncselekmények több mint 50 százalékát, a Németországba "menekültként érkezett emberek" között pedig ez a réteg erősen felülreprezentált, mert az idősek, a nők és a gyerekek kevésbé vállalkoznak az Európába vezető kockázatos útra.

A Bild am Sonntag szerint ezt alátámasztja a BAMF statisztikája is, amely szerint a tavaly a menedékkérők kétharmada férfi volt. Christian Pfeiffer hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy az áldozatok körében végzett reprezentatív felmérések alapján a feljelentési hajlandóság sokkal nagyobb, ha az elkövető más etnikumhoz tartozik, vagyis a migránsok eleve felülreprezentáltak a rendőrségi statisztikákban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a menekültként érkezett emberek közül sokan olyan kultúrából származnak, amelyben a férfiszerephez hozzátartozik az akarat érvényesítése erőszak alkalmazásával – szépítette a szakértő.

Hírdetés

Ők a legveszélyesebbek

A BKA kimutatása szerint a vizsgált csoportban képviselt arányukhoz képest leginkább az észak-afrikai Algériából és Marokkóból származókra jellemző a bűnözés: az előbbiek a csoport egészének 1,2 százalékát, a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottaknak viszont 9,9 százalékát tették ki, utóbbiak esetében pedig 1 százalék, illetve 9,3 százalék ez a két arány. Kiugróan magas a bűnözés grúziai állampolgárok körében is, ők a vizsgált csoport 0,6 százalékát tették ki, a gyanúsítottak körében viszont 5 százalékos a részarányuk.

Bűnüldözési szempontból feltűnőek még a nyugat-balkáni térségből származók is, így a szerb "menedékkérők, menekültek, elutasított menedékkérők vagy más menedékjogi státuszú emberek" a teljes csoport 1,7 százalékát tették ki, a bűncselekménnyel gyanúsítottak körében azonban 5,2 százalékos volt az arányuk. A koszovóiak esetében 2,5 százalék és 3,5 százalék, az macedóniaiak esetében 1,2 százalék és 1,9 százalék, az albánok esetében 5,3 százalék és 6,7 százalék volt a csoport egészében, illetve a gyanúsítottak körében képviselt arány.

Emberölés, erőszak, lopás, kábítószer

A BKA adatai szerint leginkább az erőszakos bűncselekmények és a lopások, illetve a kábítószerrel visszaélés jellemző a vizsgált csoportra. Így a 2016 január-szeptemberi időszakban 100 ezer menedékjogi státusszal rendelkezőre, illetve elutasított menedékkérőre 2,2 emberölés jutott, szemben a lakosság egészét jellemző 0,52-vel. A testi sértéseknél ugyanez az arány 2040:484, a szexuális bűncselekményeknél 135:42, a lopásoknál 2905:2272, a kábítószerrel visszaéléseknél pedig 725:258 – áll a BKA elemzésében a Bild am Sonntag szerint, ami némileg ellentmond a csak bliccelő kis kedvencek képének.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »