Még a Mazsihisz is leállítaná a Duna medrében heverő zsidó holttestek utáni keresgélést

Még a Mazsihisz is leállítaná a Duna medrében heverő zsidó holttestek utáni keresgélést

Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Magyarország és Izrael belügyminisztereitől “a második világháború alatt Dunába lőtt zsidó áldozatok” utáni kutatás felfüggesztését.

(MTI nyomán)

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke közleményt adott ki, miután az izraeli ZAKA búvárcsapata megkezdte az elvileg 1945 óta Dunában heverő zsidó holttestek utáni kutatást a Margit hídnál. A zsidó közösséget szerinte felkavarja a maradványok Izraelbe szállításának híre.

A Mazsihisz állásfoglalása szerint “a holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nemzsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát (zsidó vallásjogot).”

Mint írják, közösségüket felkavarta a hír, hogy az esetlegesen megtalált maradványokat Izraelbe szállítják, ez ugyanis “figyelmen kívül hagy releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát.”

Hírdetés

A Mazsihisz felhívta arra a figyelmet, hogy a Dunába lőtt zsidók csontjai “vélhetően teljesen szétszóródtak a hetvenöt esztendő alatt és elképzelhető, hogy egészen a Fekete-tengerig bemosta őket Európa egyik legnagyobb folyója. Ezért minden kutatás és annak eredményessége megkérdőjelezhető.”

Emlékeztetnek, 2016-ban ők temették el a Kozma utcai zsidó temetőben a Margit híd felújítása során fellelt csontmaradványokat, habár az orvostechnológiai vizsgálatok nem bizonyították mindegyikről a zsidó származást. “A Mazsihisz a végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adta meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében.”

A kutatásról David Lau izraeli főrabbi nyáron Jeruzsálemben egyeztetett Orbán Viktorral, majd a magyar miniszterelnök Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Zsidó Hitközség (EMIH) vezetőjét bízta meg a szervezési munkákkal.

Az izraeli ZAKA búvárcsapata nemrég érkezett Budapestre, és megkezdték a felderítő szonáros kutatást a Duna Margit híd felőli részén. Az első keresés nem járt sikerrel, egyelőre nem találtak emberi maradványokat, írta meg a Kibic Köves Slomó nyilatkozatára hivatkozva. A kutatást terveik szerint február végén folytatják, a búvárcsapat vezetője, Ilan Berkovich az Index kérdésére elmondta, 50-50 százalék esélyt ad arra, hogy találnak-e csontokat, vagy sem.

Arról, hogy a csontokat Izraelbe szállítják, se Köves Slomó, se Berkovich nem tud, ezt Aryeh Deri izraeli belügyminiszter posztolta Twitter oldalán, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel Budapesten tárgyalt.

Budapest ostroma idején a főváros területén százezrek haltak meg, német, magyar, ukrán, orosz, de még norvég nemzetiségűek is itt estek el, a Duna-hidak felrobbantásakor pedig dokumentáltan több száz magyar és német holttest hullott a Dunába, így az esetlegesen megtalált 70-80 éves csontokról kimondani, hogy azok kizárólag a “holokauszt áldozatai” lennének, teljesen felelőtlen, elszállítani őket az országból pedig kegyeletsértés.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »