Még a balos szavazók sem támogatják a bojkottot

Az adatokból az is kiderül, hogy a referendumon nagy többséggel a „nem”-ek győzelme várható.

Szeptember elején emelkedett a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáson való részvételi hajlandóság – derül ki a Századvég Alapítvány a Magyar Idők szerkesztőségéhez eljuttatott legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az adatokból az is kiderül, hogy a referendumon nagy többséggel a „nem”-ek győzelme várható. Látható továbbá, hogy a társadalom döntő többsége elutasítja a népszavazás bojkottját.

A magyar közélet egyik leghangsúlyosabb, a közbeszédet leginkább meghatározó témája jelenleg az október 2-án tartandó, a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazás. A politikai diskurzust nap mint nap alakítják az egyes pártok és civil szervezetek nyilatkozatai, melyek a referendum mellett vagy ellen foglalnak állást. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása a kvótanépszavazással kapcsolatos attitűdöket vizsgálta a felnőttkorú magyar lakosság körében.

A szeptember elején készült kutatás tanúsága szerint a választópolgárok 55 százaléka biztosan részt venne a referendumon. E tekintetben kismértékű emelkedés tapasztalható, augusztusban ugyanis a biztos részvételüket jelzők aránya 52 százalék volt. További 22 százalékuk valószínűleg elmegy, a távolmaradók aránya pedig összességében 20 százalék körül alakul – olvasható a közvélemény-kutatási adatok elemzésében.

A népszavazás kimenetelével kapcsolatban a „nem”-ek jelentős többsége várható a referendumon – legalábbis a Századvég felkmérése szerint.

A megkérdezettek 78 százaléka „nem”-mel szavazna az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?„ kérdésre, míg az „igen”-ek aránya ezzel szemben csupán 3 százalék.

Több politikai szereplő kampányol a népszavazás bojkottja mellett, azonban ezzel az eszközzel a lakosság több mint négyötöde (81 százaléka) nem ért egyet.

A referendum bojkottja minden politikai önbesorolás szerinti dimenzióban, még a magukat baloldalinak vallók körében is többségében elutasított (51 százalék).

A jobboldaliak 91, a középen állók 82 százaléka utasítja el a kvótareferendum bojkottját – derül ki a Századvég Alapítvány által 2016. szeptember 6–10. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személy megkérdezésével készült közvélemény-kutatásból.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »