Még 35 nap, és megérkezik a magyarok lélekerősítő pünkösdje

Még 35 nap, és megérkezik a magyarok lélekerősítő pünkösdje

35 nap múlva kezdődik a világszerte híres csíksomlyói búcsú.

Szűz Mária országának zarándoklata évről évre jelentős lélektani hatással bír úgy a keresztények, mint a más vallásúak számára, korosztálytól függetlenül. A nemzeti összetartozás egyik jelképévé vált esemény időpontja ebben az esztendőben május 18-án lesz.

A csíksomlyói kegytemplomba, valamint a Nagysomlyó-hegy, illetve a Kissomlyó-hegy közötti nyeregbe idén is százezrek látogatnak el. Az ünnepségsorozat a május 18-i, esti szentmisével kezdődik 19.00 órakor, ami virrasztással folytatódik. A legjelentősebb programpont május 19-én lesz. Az ünnepi szentbeszédet Marian Adam Waligóra tartja, aki fiatalon kezdte meg a magyar nyelv elsajátítását, és szívügye a határon túli magyarok léte, jövője.

A Ferenc pápa által meghirdetett 2018. évi püspöki szinódus témájában a fiatalokra, a hitre és a hivatástisztázásra esett választás. Ehhez társult a Gyulafehérvári Főegyházmegye által Fiatalok a hit útján címmel meghirdetett pasztorális esztendő.

Az idei jelmondat így hangzik: „Legyen nekem a Te igéd szerint.” (Lk 1,38) Ez a Szentírás Lukács evangélimából (Lk 1,38) származik, ami akkor hangzott el, amikor Szűz Mária egy angyaltól megtudta, hogy a Mindenható milyen hivatásra jelölte ki őt.

A Körkép.sk minden évben beszámol a Csíksomlyón pünkösdkor történtekről. Nem volt ez másképp tavaly sem, amikor Veres András püspök a viszálykodás megszüntetésére szólította fel a jelenlévőket és a hallgatókat. A 2017. évi fényképes számolóról szóló cikkünk itt tekinthető meg.

Laky Erzsébet

Nyitókép: MTI

Felhasznált források itt és itt.

További ajánlott írásunk:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »