Medvevész Lóvészen: a vonat elvégzi a székelyek életét semmibe vevő Bukarest munkáját

Három medvét ütött el a vonat a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvészen – adta hírül Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán. A vadászok értesítették Izsák-Székely Lórántot, Csíkszentmihály község polgármesterét.

Az RMDSZ politikusának beszámolójából kiderült, hogy a múlt héten többször láttak három medvét a templom körül ólálkodni a lóvésziek, akik panaszt is tettek a polgármesteri hivatalban, jelezve, hogy félnek a medvéktől, féltik a gyerekeik életét. A polgármester szerint feltehetően ugyanarról a három medvéről van szó, őket üthette el a vonat.

Az állatok tetemének elszállítása Borboly Csaba szerint az állam feladata.

„A medvék az állam tulajdonát képezik, és sokszor többre becsülik, mint az emberi életet, így a tetemek elszállítását is ők kell megoldják, ennek költségével ne a helyi polgármesteri hivatalt terheljék meg” – nyilatkozta az eset kapcsán a politikus.

Bukarest idézte elő a helyzetet

Erdélyben azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Hírdetés

A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán 2017 szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet Bukarestnek kell jóváhagynia.

Bár a medveállomány az állam tulajdonát képezi, az illetékes állami hatóságok késlekednek azoknak a döntéseknek a meghozatalával, amelyek rendezhetnék a kialakult veszélyhelyzetet.

A 2017 eleji állománybecslés adatai szerint "Romániában" mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

(Kuruc.info – Híradó nyomán)

Gimnázium udvarán lőttek ki egy medvét Csíkszeredában, előtte csendőröket kergetett

Kilövési kvótát szeretne az RMDSZ a Székelyföldön egyre veszélyesebb medvékre

Vigyék őket Bukarestbe vagy Brüsszelbe! – Egyre gyakoribbak a medvetámadások Székelyföldön


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »