Medvesi Fotós Maraton 48 órán keresztül

Medvesi Fotós Maraton 48 órán keresztül

Számtalan program és fotózási lehetőség várta az elmúlt hétvégén a Novohrad-Nógrád Geopark területén  3. alkalommal megrendezett Medvesi Fotós Maraton résztvevőit, melyre több mint 300 fotós regisztráltatta magát főleg Magyarországról és Szlovákiából, de volt közöttük két Belgiumból érkezett fotós is.

A rendezvény megvalósítását a határ mindkét oldalán több mint 100 önkéntes segítette. Több száz résztvevője volt a nemcsak fotósoknak szánt programoknak.

Fotósok a Tekeres dombon, Mag erika felvétele

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb érdeklődés a hajnali, nappali és esti vezetett fotóstúrákat, a megvilágított középkori várakat és a bennük zajlott programokat kísérte. Újdonságként jelentek meg a Salgóbányai Geocsodák Házában megtartott szakmai előadások és bemutatók, az Óbást (Stará Bašta) központtal megrendezett medvesalji programok benne a fotózás lehetőségével hőlégballonokról stb.

Az alábbiakban a szlovákiai területen lezajlott programokról olvashatnak egy rövid összefoglalót.

Somoskő vára (Medvesi Fotós Maraton, FB oldal)

Daniela Rapavá „Fényvarázslatok” c. fényképkiállítása a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ épületében nyílt meg június 3-án. A komáromi születésű fényképész a férjével együtt a rimaszombati Csillagvizsgáló munkatársaként dolgozik, hivatásból a Nappal, napfogyatkozásokkal, a meteoritok megfigyelésével és pozíciós mérésekkel, a csillagászat és a természettudományok valamin. az ökológiai nevelés népszerűsítésével foglalkozik.

Több évtizede kurátora a Világűr gyermekszemmel c. szlovákiai országos képzőművészeti versenynek. A fényképészet területén elsősorban a makrofelvételekre összpontosít, amelyben egy szokatlan terület, a fizikai jelenségek fényképezése ragadta meg.

Kedvenc témái a a fényjelenségek, a fény cseppekben, buborékokban való megjelenítésére, a színes interferenciák, diffrakciók, megigézték a megfagyott buborékok. Felvételei jelentős szakmai oldalakon is bemutatásra kerültek (pl. Optics Picture of the Day, Earth Science Picture of the Day, Spaceweather) és számos szakmai díjat és elismerést szereztek.

Daniela Rapavá és felvételei

 

Megfagyott buborék

Az ipolyvilkei Simon István asztrofotós felvételeiből a füleki Városi Könyvtárban nyílt meg kiállítás. Bár „amatőrnek” vallja magát, ez a fényképezés azon területe, amely ettől sokkal többet igényel. A világűr hatalmas tér, amelyben a kellő szaktudás nélkül elveszne az ember.

Annak ellenére, hogy komolyan a témával csak élete derekán kezdett foglalkozni, egyike azon keveseknek, akik saját kis csillagvizsgálót építettek ki, felszerelve azt a megfigyelésekhez és fényképezéshez szükséges eszközökkel.

Simon István, asztrofotós

A füleki várban június 4-én a Defensores csoport rendezett be középkori konyhát, ahol korabeli hangulatban ételek, italok várták a látogatókat. De volt itt lovasbemutató, a csoporttól elmaradhatatlan fegyverbemutató is.

Középkori konyha a Füleki várban, Defensores csoport

 

Középkori konyha a Füleki várban, Defensores csoport

 

A rendezvény alatt este különleges fényöltözéket kapott a Füleki vár, de egyéni megvilágítást kaptak az ajnácskői és somoskői várak és a gömöralmágyi templom is.

Esti öltözetben a Füleki vár

Június 3-án kora hajnaltól késő estig tartottak a programok Óbáston és környékén. Az egyik hajnali túra a Tekeres dombra az Óbásti Községi Hivataltól indult és a napfelkelte mellett egyedi kilátást tett lehetővé az almágyi románkori kistemplomra, az ajnácskői várra, a Medves hegyvonulatára, Szilváskőre de a távolabbi hegyekre is.

A másik túra Gömöralmágyból indult és péterfali tóhoz vezetett, ahol a hajnali tóparti világgal lehetett megismerkedni. Fotós túra mutatta be a terület leglátványosabb, ugyanakkor szigorúan védett területének a Pogányvár szikláit és környezetét.

Felszállás előtt a hőlégballonok Óbást határában

 

Hőlégballonok

 

Medvesalja hőlégballonból (Torma Szabina felvétele)

 

Gömöralmágyi templom hajnalban (Kovács Roland felvétele)

 

Az óbásti községi hivatal udvarában kosárfonók mutatták be szakmájukat, de lehetett lovagolni s ami nem mellékes finomakat enni is. Este  tömegeket vonzott a közeli hegyoldalra két hőlégballon felszállása, amelyen bátor fotósok emelkedtek fel a medvesalji táj fölé.

Ugyancsak nagy sikert aratott a kulturális program, melynek résztvevőit és közönségét László Ildikó, Óbást polgármesterasszonya köszöntötte. A Ceredi Asszonykórus bemutatkozása után Agócs Gergely népzenész lépett a színpadra, aki a zenéje és meséje mellett a területen végzett gyűjtéseit felidézte megemlékezve az itteni adatgyűjtőkről is.

Készül a kosár (Mag Erika felvétele)

 

Agócs Gergely, népzenész

 

Ceredi asszonykórus

Újbáston, tájházában Ladóczki Vilmos , bőrdíszműves, gyűjtő fogadta a fotósokat, bőségesen lehetőséget adva arra is, hogy gyűjteményét fényképezzék.

Ladóczki Vilmos tájháza Újbáston

Somoskő várához a Sátorosbánya – Macskalyuk – Somoskői vár – Sátorosbánya tanösvény bemutatásával a Simon toronytól vezettek fotós túrák. A kiindulási helyszínen lovasok tartottak bemutatók, melyet nemcsak a fotósok, de a többi látogató is nagy élménnyel fogadott. A Somoskői vár mellett a kőfaragók is bemutatták a tudásukat.

Gyetvai Zoltán és fényképezőgépe (Komka Péter felvétele)

A zárónapon Lukács József vendégházában Csákányháza is bekapcsolódott a rendezvénybe. Itt többek között Gyetvai Zoltán, losonci fényképész tartott gyakorlati bemutatót a hagyományos az egyre nagyobb népszerűséget kapó üveglemezes technikáról, az ambrotípiákról.

Fotósok Medvesalján, útban a Pogányvár felé (Kovács Roland felvétele)

Címkép: Komka Péter felvétele

Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »