Medvegyev: Ha az oroszok veszítenek Ukrajnában, az könnyen atomháborút idézhet elő

Medvegyev: Ha az oroszok veszítenek Ukrajnában, az könnyen atomháborút idézhet elő

Ha Oroszország elveszíti a háborút Ukrajnában, az könnyen atomháborúhoz vezethet – fogalmazta meg a Telegramon Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke a Guardian tudósítása szerint.

Az egykori orosz miniszterelnök és elnök, egyben Vlagyimir Putyin hű szövetségese rendszerint a publikum elé tárja meglátásait az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. Medvegyev ezúttal a szerdai davosi Világgazdasági Fórumra és a csütörtöki ramsteini NATO-találkozóra reagált. Emlékeztetett, hogy „a nagy katonai vezetők új taktikákról és stratégiákról, valamint az Ukrajnának szállítandó új nehézfegyverek szállításáról tárgyalnak”.

Ez pedig közvetlenül a davosi fórum után történt, ahol a fejletlen politikai pártok mantrájaként ismételgették: „A béke eléréséhez Oroszországnak veszítenie kell.”

Hírdetés

„De a szegények közül egyiknek sem jutott eszébe ebből azt az elemi következtetést levonni: ha egy atomhatalom elveszít egy hagyományos háborút, az könnyen nukleáris háborút idézhet elő. Az atomhatalmak sosem vesztettek még olyan nagyobb konfliktusban, amelyektől a sorsuk függ. De ennek nyilvánvalónak kell lennie bárki számára. Még egy nyugati politikusnak is, akiben legalább az intelligencia nyomai megmaradtak”

– fejtette ki Medvegyev.

 

Ismert, Vlagyimir Putyin a minap arról értekezett, hogy szerinte a „különleges hadművelet” célja a 2014 óta zajló háború lezárása. Amikor Szentpéterváron a második világháború veteránjaival és túlélőkkel találkozott Leningrád (ma Szentpétervár) náci ostromgyűrűje megtörésének 80. évfordulója alkalmából, az orosz elnök azt mondta: „Minden, amit ma teszünk, beleértve a különleges hadműveletet is, arra irányul, hogy megállítsuk ezt a háborút. Ez a művelet értelme. És hogy megvédjük az ott élő népünket azokon a területeken”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »