Medve garázdálkodik Málnáson

Medve garázdálkodik Málnáson

Nilenc juhot és hat méhcsaládot pusztított el egy medve Málnásfaluban másfél hét alatt. Eddig már hat kertben tette tiszteletét, a helybeliek félnek, a hatóságok tehetetlenek.

Páll Samu portáján két éjszaka is járt: vasárnapra virradóan négy kaptárt, másnap még két kaptárt tört össze, és a kerítést is – mesélte a már 91. évében járó háborús veterán, aki szerint esténként öt-hat házhoz is ellátogat a medve. Összesen tíz méhcsaládja volt, és attól tart, hogy a hívatlan éjjeli vendég addig nem adja fel, amíg minden kaptárt ki nem ürít. A kertben most javítani is nehéz, mert a lakás nélkül maradt méhek idegesek, támadnak; tegnap egy mesterember villanypásztort szerelt, remélik, hogy ez védelmet nyújt. A kártérítést illetően Samu bácsi nem túl derűlátó: tett ugyan panaszt a polgármesteri hivatalban, jegyzőkönyv is készült, fényképezni is kimentek, de már volt egyszer hasonló esete, és akkor semmit nem kapott…

Kovács Attila iskolaigazgatónál is megdézsmált két kaptárt, négy másik gazdánál pedig juhokat ölt meg – közölte megkeresésünkre Kasléder József polgármester, aki szerint elsősorban a vadászati törvény miatt garázdálkodhat büntetlenül a medve. „Voltam a prefektusnál és a környezetvédelmi hivatalnál is, mert a medve rájuk tartozik mint védett állat; beszéltem a vadásztársasággal is, azt ígérték, kijönnek, de azzal nem érünk semmit: ülnek egy-két órát, és hazamennek, s azután jön megint a medve” – magyarázta.

Elismerte: az önkormányzat tehetetlen, csak továbbítja a panaszokat; a vadászoknak van kilövési kvótájuk, de azt külföldi vadászoknak akarják eladni sok ezer euróért, ha lelövik ezt a medvét, elesnek a remélt bevételtől. A medve pedig jön, az éjjeliőr az országúton ment szembe vele – az volt a szerencséje, hogy épp jött egy autó, és rádudált az állatra. Már Oltszemen is látták, csak idő kérdése, hogy mikor támad emberre.

A juhászoknak hatalmas kutyáik vannak, megszámolják, ellenőrzik, büntetik őket, ha több van a megengedettnél, de a medvéknek szabad szaporodni, bejárni a falvakba. Már az is elég bosszantó, ha a kerítéseket összetöri, de ez csak a kezdet, ha kimennek a háziállatok, nagyobb lesz a kár – vélekedett az elöljáró, és végül megjegyezte: ezt kapták a gazdák a román államtól támogatás helyett.

Demeter J. Ildikó
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »