Median-felmérés: A választók több mint fele nem elégedett a Matovič-kormány első hat hónapjával

Median-felmérés: A választók több mint fele nem elégedett a Matovič-kormány első hat hónapjával

A felmérés 1007 személy megkérdezésével készült szeptember 14. és 18. között. Az OĽANO-Sme rodina-SaS-Za ľudí kormánykoalícióval “elégedetlenek” vagy „inkább elégedetlenek“ aránya 54 százalék.

A Matovič-kormány eddig a válaszadók 26 százalékának elvárásait teljesítette maradéktalanul.

Összesítésben az OĽANO és az SaS kormányszereplésével elégedettek a legtöbben, a válaszadók 24 százaléka pozitívan nyilatkozott róluk. A Sme rodinával 21 százaléknyian elégedettek, a legrosszabb helyezést a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí kapta (16 százalék) – amelyet egyébként a pártpreferenciás felmérések is rendre parlamenten kívül mérnek.

Fontos adat, hogy mindegyik kormánypárt tevékenységével egyszerre csak a válaszadók 7 százaléka elégedett, miközben 49 százalékuk egyik párttal sincs megelégedve.

Hírdetés

Az is érdekes, hogy mely politikai témák esetében nyilatkoztak pozitívan a válaszadók, és melyeknél érzik úgy, hogy a kormánypártok igencsak adósok maradtak. A válaszadók a korrupció elleni harc, a bűncselekményt elkövető politikusok megbüntetése, és a bíróságok reformja kérdésében (ez piros pont az OĽANO és a Za ľudís igazságügyi miniszter, Mária Kolíková számára), bár megjegyezzük, egyik téma esetében sem volt elégedett a válaszadók legalább fele.

Az egészségügy, a gazdaság helyzete, valamint a lakásépítés kérdése kapták a leggyengébb minősítést. Az egészségügy hosszú évek óta rossz állapotban van, reformja elkerülhetetlen lesz, de politikai szempontból kényelmetlen.

A gazdaság helyzetének javítása jelenleg csak a járvány okozta válság tüzeinek oltásáról szól, így joggal maradt hiányérzetük a választóknak, másrészről, a jelenlegi kormánynak messze nincs akkora mozgástere, mint az előzőeknek volt.

A nagyszabású lakásépítési projekt a Sme rodina ígérete volt, több ezer lakást ígértek választóiknak, ám a projekt végül elbukott a koalíciós tárgyalásokon, mivel anyagi és technikai (értsd, szlovák építőipari kapacitás szempontjából) értelemben sem tartották kivitelezhetőnek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »