Meddig nőnek még az árak?

Meddig nőnek még az árak?

Milyen hatással lesz a koronavírus-járvány most kezdődő omikron hulláma a szlovák gazdaságra, és meddig nőhetnek még az árak? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) csütörtöki szakmai konferenciáján.

„Tény, hogy az omikron az idei év elején még megkínozhatja a szlovák gazdaságot, az előrejelzéseink szerint azonban az újabb járványhullámot már dinamikus gazdasági növekedés követi” – mondta el az SOPK szakkonferenciáján Peter Kažimír jegybankelnök, aki szerint a legnagyobb kockázatot az árak gyors növekedése jelenti.

„A jó hír azonban, hogy az idei év elején – 7 százalék körüli szinten – az infláció is eléri a csúcsát, ezt követően pedig fokozatosan csökken a drágulás üteme”

Hírdetés

– vallja Kažimír, aki szerint idén éves szinten 5,7 százalékkal nőhetnek az árak a tavalyihoz képest.

Peter Mihók, az SOPK elnöke szerint az idei évre még rányomja bélyegét a koronavírus-járvány, a szlovák gazdaság nagy előnye azonban az, hogy a cégek képesek rugalmasan reagálni a megváltozott körülményekre. A járvány, és a gazdaságnak juttatott járványügyi segélyek miatt ugyanakkor az állam alaposan eladósodott. Ján Tóth, az államkassza őrének számító Költségvetési Tanács (RRZ) elnöke szerint ennek a legnagyobb tanulsága, hogy az államnak a gazdaságilag jobb időszakokban szociális pénzszórás helyett arra kellene összpontosítania, hogy felkészüljön a nehezebb időszakokra. „Szlovákia nagy problémája, hogy a költségvetési politikát rendre rosszul állították be. Amikor az országnak jól ment a dolga, a kormányok nagy pénzosztásba kezdtek, nem hagyva elég tartalékot a nehezebb időkre” – tette hozzá Tóth, aki szerint a jó hír, hogy a jelenlegi kormány ezen kíván változtatni a kiadási plafon bevezetésével. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »