Meddig lesznek érvényesek a Covid-útlevelek?

Meddig lesznek érvényesek a Covid-útlevelek?

Szlovákiában ugyan még az első két koronavírus elleni oltás szintjén is jelentős lemaradásban vagyunk Európához képest, de egyre fontosabbá válik a harmadik oltás beadásának kérdése is. Ezzel együtt pedig az is felmerül, meddig maradnak érvényesek a Covid-útlevelek az első oltások felvétele után.

A harmadik oltás felvételét a második adag után hat hónappal javasolják a szakemberek, mivel addigra csökken a védőereje a vírus okozta komolyabb lefolyású betegség ellen, s mivel Szlovákiában a lakosság oltakozni akaró részének jelentős többsége már júniusig felvette ezen adagokat, így a harmadik oltás beadása is egyre aktuálisabb.

Míg a leginkább veszélyeztetett korosztályt az állam anyagi támogatással kívánja motiválni a harmadik oltásra, sokan úgy gondolják, harmadszor már nem oltatják be magukat. Ezzel összefüggésben említsük meg, a Covid-útlevelek érvényessége 12 hónap, vagyis az új évben fog lejárni ez az időszak az első oltottaknak, akik a szlovákiai oltás kezdetén, vagyis 2020. december 26-a után kapták meg a Pfizer vakcinájának első majd néhány héttel később második adagját.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztérium a cas.sk kérdésére elárulta, ha valaki felveszi a harmadik oltást, a 12 hónap újból számolódik, tehát a személy Covid-útlevele újabb egy évig érvényes.

Európai szinten viszont több vita is folyik arról, változtatni kellene ezen a 12 hónapos időszakon, sőt az Európai Bizottság is felvetette ennek lehetőségét, de egységes megállapodás még nem született. Ennek ellenére néhány ország már az érvényességi idő rövidítése mellett döntött, a csehek 9 hónapra, a franciák, a ciprusiak, görögök hét hónapra csökkentették, de a szabályozások majd csak januártól lépnek életbe.

A legtöbb európai ország, így Szlovákia is a közös uniós megállapodásra vár, amelynek még decemberben meg kellene születnie, s feltehetően kilenc hónapos érvényességi időt jelentene.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »