McConnell: a republikánusok február közepéig várnának a Trump elleni impeachmenteljárás megindításával

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump előző elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kapcsolatos meghallgatásokat – közölte Mitch McConnell, a szenátus (felsőház) republikánus párti kisebbségének vezetője.

McConnell szerint ugyanis minden pártnak lenne elég ideje felkészülni az eljárásra, ha legalább addig nem indítanák meg az impeachmentet. A szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője szerint ugyanezt javasolta Chuck Schumernek, a szenátus demokrata többségi vezetőjének is.

Az ütemtervet a demokrata szenátoroknak jóvá kell hagyniuk. A demokraták egy életre el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztségviseléstől. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, mert hívei január 6-án megostromolták törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

Hírdetés

A képviselőház (alsóház) alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen, akit azzal vádolnak, hogy felkelésre buzdított a kongresszus ellen, miután a Capitolium elleni ostrom előtt egy tüntetésen gyújtó hatású beszédet mondott. A Trump elleni impeachment ügye a képviselőház után a szenátushoz kerül.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »