Mázsányi szemét zúdult Galánta főterére – a jó indokkal!

Mázsányi szemét zúdult Galánta főterére – a jó indokkal!

Galánta főterén több rakomány szemetet fordítottak ki. A város szervezte meg ezt az akciót, mégpedig azért, hogy szakértők bevonásával vizsgálják meg, a szemétben hány százalék lehet az újrahasznosítható hulladék.  

A szükséges vizsgálatokat a szlovákiai JRK cég szakértői végezték el. Az előre meghirdetett eseményre önkénteseket is vártak, akiknek reggel elmagyarázták, milyen fajta hulladék, melyik zsákba szelektálandó.

Nem lehet nem megemlíteni a bűzt, amit az erős szél csak tovább élénkített.

Pont ez a bűzös hulladék jelenti a legnagyobb problémát a szakértők szerint. Paulina Hrončeková, a JRK Slovensko munkatársa elmondta portálunknak, a biológiai hulladék az, ami bűzlik. A nagyobb baj viszont, hogy metánt képződik, ami az hozzájárul az üvegházhatás fokozódásához, holott, ha hagynánk természetesen lebomlani a biohulladékot, az tápanyaghiányos földjeinknek lenne hasznára.

Hírdetés

Daniela Amrichová, Galánta város kommunális szolgáltatásokért felelős osztályvezetője elmondta, a panelházak esetében szinte alig beszélhetünk szelektálásról, a családi házaknál sokat segített a város által biztosított komposztáló.

Peter Paška, a város polgármestere, aki egyébként kerékpáron érkezett, azt reméli, a tükör, amit az embereknek mutatnak, ösztönzi őket arra, hogy tudatosabban álljanak a szemét kezeléséhez. Főként azért, mert egyre nagyobb az elégedetlenség a szemétdíjak emelkedése miatt.

Végleges eredmények a hét vége felé lesznek, de láthatóan 40-50%-át tette ki a biológiai hulladék a rakományoknak, ami azt jelenti, ennyivel kevesebb hulladékgazdálkodási díjat fizethetnének a lakosok.

A közösségi oldalon Peter Paška előrebocsátotta, a jövőben azok, akik szelektálnak, engedményekre, míg, akik nem, szigorításokra számíthatnak. Az osztályozás során az egyik önkéntes tűvel szúrta meg magát, őt rögtön orvoshoz vitték. A legmeglepőbb hulladék egy kidobott személyi igazolvány volt. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »