Maurice és a betelepülők

Maurice a gall kakas mellett kétségkívül Franciaország és a világ leghíresebb kukorékolójává vált. A derék háziszárnyas ugyanis ezután bírósági engedéllyel kukorékolhat tovább, miután Rochefort városi törvényszéke elutasította a betelepülő szomszédok keresetét, akik a rendszeres reggeli csendháborítás miatt emeltek panaszt.

A kakas ügye nagy médiavisszhangot keltett, számtalan rajongót és támogatót sorakoztatva fel Maurice mellett. A tarajos hajnali zenebonája ellen egy nyugdíjas házaspár emelt panaszt, akiknek nyaralójuk van az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, ahol Maurice a reggeli kukorékolásával állítólag nem hagyja aludni őket.

A bíróság a panaszosok ellen döntött, és elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett ezer euró kártérítést fizessenek a derék szárnyas tulajdonosának. A döntést egy szakértő jelentésére alapozták, aki három éjszakán át kísérte figyelemmel Maurice kukorékolási szokásait. A szomszédok állításával ellentétben a kakas 6 óra 30 perc tájban zendített rá, nem pedig hajnali négykor. Sőt, a szakértői megállapítás szerint csukott ablak mellett a kukorékolás alig hallható. (Tegyük hozzá, hogy füldugó és létezik a világon.)

„Ez az intolerancia netovábbja. Az embereknek el kell fogadniuk a helyi hagyományokat” – jelentette ki az ügyre reagálva a falu polgármestere, aki indítványozta, hogy a vidéki zajokat helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására már 140 ezren írtak alá egy petíciót és sokan közülük pólókat is vásároltak, amelyeken a kakas látható „Hagyj kukorékolni!” felirattal.

Hírdetés

Franciaországban nem mennek ritkaságszámba az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítanak. Jelenleg egy hasonló ügyben folyik eljárás egy kacsa- és lúdtenyésztő ellen. Az ügyet október elején fogják tárgyalni. Sajtójelentések szerint egy korábbi ügyben egy házaspárnak le kellett csapolnia a kerti tavacskáját, mert a szomszédokat zavarta az abban lakó békák brekegése.

De nem kell nekünk Franciaországig mennünk hasonló példákért, hiszen Losoncon egy néhány éve odaköltözött holland vállalkozó feljelentést tett az ottani katolikus plébánia ellen a helyi hatóságoknál, mivel szerinte a templomban túl sokszor, túl sokat és túl hangosan szólt a harang és ez őt zavarta, miközben a közeli kávézó teraszán a feketéjét kortyolgatta. A hatóság a francia ítészekkel szemben neki adott igazat.

S ha már a betelepülők és a helyiek konfliktusáról esik szó, önkéntelenül is eszünkbe jut a nagyszarvai szlovák iskola esete, mely hűen példázza mindazt, amivel a felvidéki magyarság az elmúlt évtizedekben küzdeni kénytelen.

Maurice szomorú jelképpé vált tehát, egy olyan nemkívánatos jelenség megtestesítőjévé kicsiben és nagyban, amikor az újonnan beköltözők ahelyett, hogy igazodnának a helyi szokásokhoz és hagyományokhoz, illetve igyekeznének békésen megférni azokkal, erőszakkal rá akarják kényszeríteni a saját akaratukat az őket befogadó közösségre.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »