Mattis tábornok Trump védelmiminiszter-jelöltje

James Mattis tábornokot fogja jelölni a védelmi minisztérium vezetőjének – közölte csütörtökön Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke egy ohiói választási győzelmét ünneplő ülésen.

Már hetek óta számítani lehetett rá, hogy Trump a 66 éves, nyugállományú tábornokot kéri majd fel a Pentagon élére. Maga a megválasztott elnök november 20-án erősítette meg, hogy az elismert katonát, a tengerészgyalogság korábbi fejét választaná védelmi miniszternek. Így hetekkel korábban felmerült az is, hogy problémák lehetnek a kinevezésével: Mattis ugyanis csak négy éve vonult nyugdíjba, míg a védelmi miniszteri posztot csak az aktív katonai szolgálattól legalább hét éve visszavonult személy töltheti be. Mattis kinevezéséről így a kongresszusnak kell döntenie.

Mattist a seregben „Veszett Kutya” néven emlegették, ezzel együtt keményvonalas vezetőről van szó, akit széleskörben elismernek a seregben. Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb stratégájaként emlegetik, akit néha szókimondósága miatt bíráltak. 1991-ben az Öböl-háborúban harcolt, 2001-ben Dél-Afganisztánban vezetett hadjáratot, 2003-ban Irakban irányította a tengerészgyalogosokat. A tábornok neve 2004-ben vált ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amikor az iraki Fallúdzsa ostromát irányította. Majd 2010-ben az amerikai haderők közel-keleti, észak-afrikai és közép-ázsiai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnokság (Centcom) élére nevezték ki. 2013-as nyugdíjazása után a Stanford Egyetem agytrösztjénél, a Hoover Intézetnél dolgozott védelempolitikai tanácsadóként.

Az Obama-kormánnyal annak Iránnal kapcsolatos politikája miatt, mert úgy gondolta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene készülnie egy Iránnal kialakuló konfliktusra. A tábornok az Iránnal megkötött többhatalmi atomalkut is ellenezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »