Matthew Tyrmand, a Project Veritas vezető újságírója: A progresszív baloldal valójában gyűlöli az igazi egyenlőséget!

Matthew Tyrmand, a Project Veritas vezető újságírója: A progresszív baloldal valójában gyűlöli az igazi egyenlőséget!

A Project Veritas oknyomozó csoportnak elévülhetetlen érdemei vannak a nagy közösségi oldalak által gyakorolt minősíthetetlen politikai cenzúra leleplezésében. A Budapesten rendezett CPAC Hungary konferencián volt alkalmunk interjút készíteni a csapat egyik vezető újságírójával, Matthew Tyrmand-del.

Project Veritas, Igazság Projekt. Az Egyesült Államokban ma minden az egyén saját igazságáról szól. A név önmagában is egy állásfoglalás? Megerősítése annak, igenis léteznének abszolút igazságok? 

Hogyne, meggyőződésem, hogy léteznek univerzális igazságok! Vannak olyan igazságok, amelyek érinthetetlenek, amelyek kétségbe vonásához minden józan észt és egészséges gondolatot magad mögött kell hagynod. Vegyük csak a genderkérdést, úgy is az áll most az amerikai kultúrharc középpontjában. Két nem létezik, ez biológiai tény. A baloldal jön folyton azzal, bízz a tudományban, ehhez képest megfellebbezhetetlen biológia igazságokat próbálnak megcáfolni.

Biológiából diplomáztam jómagam is.

Tényleg? Akkor Ön is pontosan tudja, a biológiai létezés célja épp a szaporodás, az örökítőanyag átadása. Számtalan élőlény, köztük az emlősök, az ember is csak úgy képes fennmaradni, ha alárendeli magát az univerzális igazságnak: a szaporodáshoz két nem kell, egy férfi és egy nő.

Egészen elkeserítő, hogy szót kell fecsérelnünk ennyire alapvető dolgokra, de a baloldal célja éppen az, hogy ezeket az alapvető igazságokat megtiporja.

Miért?

Mert ha a legalapvetőbb kérdésekben sikerül elültetni a kételkedés magvait, ha megkérdőjeleződnek az érinthetetlen igazságok, akkor bármire rá lehet venni az embert. Akkor az elme az irányításuk alá kerül és beköszönt Orwell és Huxley disztópikus világa. Visszatérve az eredeti kérdéshez, egy percig se kételkedjünk az abszolút igazságok létezésében, a természeti törvények jelentette bizonyosságban. 

S a gondolatmenet végén ott van Isten…

Igen, de nem is kell ehhez a vallás. Ateista logikával ez ugyanúgy levezethető. A hatalom és a hierarchia rendezett struktúrája ott van a természetben, ott nincs helye a hazugságnak. A gazella nem képzeli magát oroszlánnak. Abszolút igazságok tehát léteznek, ahogy a természeti törvények is. Én ebben hiszek.

Hiszek a szólásszabadságban, a gyülekezés szabadságában, a vallás szabadságában, a nyugati alkotmányos értékekben. Ezek csupa olyan értékek, amelyeket a progresszív baloldal megkérdőjelez.

Meggyőződésem, ha ezek veszélybe kerülnek, jogunk és kötelességünk megvédeni őket. Ennek egyik eszköze a Project Veritas is.

A kultúrharcban mégiscsak vesztésre állnak ezek az értékek. Mit gondol, hol van a konfliktus nullapontja? Hol zajlott a progresszív baloldal áttörése?

A kultúrmarxisták pontosan tudták, képtelen lesznek saját politikai céljaik mellé állítani a lakosságot, kellett egy frontvonal, egy pont, ahol áttörhetnek. Szerintem az LMBTQ-jogok jelentették ezt a pontot. A polgárjogi mozgalmak valóban fontos, támogatandó, pozitív célokat tűztek ki maguk elé. Egyenlőség vallási és faji alapon. Ezek a természeti törvények által megalapozott jogok. Ezt vitte el a végletekig az LMBTQ-mozgalom azzal, hogy újradefiniálta a nemek és a szexualitás fogalmait, majd szépen megbolondította vele a fiatalságot. 

Kellett, hogy legyen egy mögöttes cél.

Persze, a teljes társadalmi kontroll. Jonah Goldberg ír erről a liberális fasizmusról szóló könyvében, ajánlom az olvasók figyelmébe. Ha sikerül bedönteni azokat az értékeket, amelyekről az elején beszéltünk, ha sikerül elérni, hogy a közösség és az egyházak helyett a kormányhoz forduljunk útmutatásért, akkor a társadalmi piramis csúcsára a technokraták kerülnek majd. Egy olyan világkormány, amely tulajdonképpen a kommunista politbüró modern megfelelője. Ezért is gyűlölik a vallást, ezért mondták a kommunisták, hogy a vallás a tömegek ópiuma. Azt akarták elérni, hogy ne Istent imádjuk, hanem az államot.

A különböző társadalmi mozgalmak csupán eszközök voltak ebben a harcban. Eszközök egy minden eddiginél nagyobb társadalmi kontroll, egy utópia kialakítására.

Hírdetés

Rájöttek ugyanis arra, hogy gazdasági eszközökkel mindez nem lehetséges. Láttuk, a világon szinte mindenhol megbukott a kommunizmus, a szocialista társadalmi berendezkedés nem működik. Ezek az emberek gyűlölik az igazi egyenlőséget, az igazi egyenlőség ugyanis azt jelenti, ha többet dolgozol, többet kapsz. Ezt a baloldal sosem tudta elfogadni, elég, ha megnézzük, mi folyik ma az amerikai egyetemeken. Azt halljuk, ezek a párbeszéd és a konstruktív viták színterei, közben meg…

Nem így van?

De, egészen addig, amíg egyetértesz a fősodorral! S ha már párbeszéd, vegyük észre, mit művelnek a nyelvvel. A nyelv manipulálásával a feje tetejére állítják azokat a fogalmakat, amelyeken a természeti törvényeink, az abszolút igazságaink nyugszanak. Kész csoda, hogy a konzervatív tömeg mindmáig létezik. 

Igen, de sokkal csendesebb.

Persze, de ez érthető. A konzervatívok nem akarják megváltani a világot. Dolgoznak, gyereket nevelnek, békében, nyugalomban akarnak élni.

Mi lehet az oka annak, hogy ez a baloldali, neomarxista közeg ennyire erőszakos?

Jó kérdés. Azt hiszem, a képzelt morális felsőbbrendűségük miatt azt hiszik, számukra a szent cél érdekében minden eszköz megengedett. Sztálin mondta a proletariátus forradalma kapcsán, ha tojásrántottát akarsz, fel kell törnöd néhány tojást.

A nagy francia forradalom óta alig volt olyan forradalom, amely ne falta volna fel saját gyermekeit. Mit gondol, ez a mai progresszív forradalom is így tesz majd?

Abszolút! Ez az amerikai politikai életre különösen jellemző. Ha a baloldal komoly győzelmet arat, hamarosan jön a belső tisztogatás.

Eszközökről beszéltünk, térjünk ki a közösségi oldalakra is. A Project Veritas több oknyomozása is a szociális médiát célozta meg, mint a kultúrharc egyik legerősebb fegyverét. Mit gondol a közösségi médiában uralkodó trendekről?

Hadd válaszoljak egy kérdéssel! Követte a Twitter felvásárlása körüli eseményeket?

Igen.

A reakciókból is látszott, nem mennek jó irányba a dolgok. Kíváncsi vagyok, mi lesz a vége, de el tudom képzelni, hogy ha Elon Musk valóban megveszi a Twittert, rengetegen felmondanak. Sőt, arról is szólnak a hírek, hogy létrehoznak egy szakszervezetet. Ez azért elég vicces, évi 300 ezer dollárt kereső emberek tömörülnének szakszervezetbe. Annak viszont lehet örülni, hogy egyre jobb alternatívák vannak. Korábban együtt dolgoztam Jason Millerrel, Trump elnök kampánytanácsadójával a GETTR közösségi oldal indításánál, szerintem az például remek alternatívája lehet a Twitternek.

Ezek szerint nem vesztettük még el a web 2.0-ért vívott háborút?

Nem, semmikép sem. Nyilvánvaló, hogy egy sokkal versengőbb közegre van szükségünk. Meg kell törnünk a nagyok monopóliumát. A Facebook ugyan egy óriási monolit, de a felhasználói bázisa elöregszik, lassan kimegy a divatból. 

Ami igazán megijeszt, az a TikTok. A kínai tulajdonosi háttér több mint aggasztó. A felhasználók tulajdonképpen a kínai államnak adnak szabad hozzáférést a telefonjukhoz. 

Végezetül beszéljünk még kicsit a Project Veritasról! Ami számomra különösen szimpatikus, hogy az oknyomozó újságíróik azokat az eszközöket használják, amelyeket épp a másik oldal fejlesztett tökélyre.

A kulcs az, hogy saját szavaikat fordítsuk ellenük. Mi tulajdonképpen egy dolgot csinálunk. Megmutatjuk, hogy ezek a progresszív harcosok valójában kicsodák, mit gondolnak a világról, amikor azt hiszik, szabadon beszélhetnek. Azt hiszem, ez jóval megbízhatóbb, mint amikor a New York Times azt írja, „magukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint”. A Trump-kormány idején láttuk, ezek a források általában egész egyszerűen hazudnak. A Project Veritasnál mi másként dolgozunk. Hosszú hónapok kemény munkája van abban, hogy olyan közeget teremtsünk a kiszemelt célpont körül, amelyben jól érzi magát. A végén már csak megmutatjuk, miket mondott, mikor azt hitte, szabadon beszélhet. Pontosan tudtuk annak idején (2018-ban – a szerk. megj.), hogy a Twitter számos felhasználót shadowbannol (úgy korlátozza az adott tartalom terjedését, hogy közben a felhasználó nem is tud róla – a szerk. megj.), de nem tudtuk bizonyítani. Megkerestünk hát néhány programozót, akiket még csak nem is nagyon kellett győzködni, dicsekedtek azzal, hogyan oldják meg a vezetőségnek nem tetsző közéleti emberek tartalmainak korlátozását. 

Mi lesz a következő nagy Veritas-projekt?

Ugye nem gondolja, hogy erre komolyan válaszolok? (nevet)

Egy próbát megért!

Világos! Azt tudom mondani, figyeljenek! Sokfelé vannak beépített embereink, felvettük a kapcsolatot olyan bennfentesekkel, akik hajlandóak is beszélni. Az emberek pontosan tudják, számtalan történet van, amit a New York Times vagy a Washington Post soha nem hozna le. Akkor jönnek hozzánk, mi pedig tárt karokkal várjuk őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »