Matteo Brunit nevezte ki Ferenc pápa a Szentszék Sajtótermének új igazgatójává

Matteo Brunit nevezte ki Ferenc pápa a Szentszék Sajtótermének új igazgatójává

Július 22-től Matteo Bruni a Szentszék Sajtótermének igazgatója. Alessandro Gisotti eddigi ideiglenes szóvivőt, valamint Sergio Centofantit a pápa kinevezte a Kommunikációs Dikasztérium helyettes főszerkesztőivé.

Matteo Bruni 1976. november 23-án született Nagy-Britanniában, Winchesterben. Modern és kortárs külföldi irodalomból és nyelvekből diplomázott a római La Sapienza Tudományegyetemen.

2009 óta dolgozik a Szentszék Sajtóterménél, ahol az újságírók akkreditálásával foglalkozott. 2013 decemberében megbízták az Olaszországon kívüli pápai utak sajtókíséretének szervezésével. 2016 elején a szentszéki média és akkreditációs szektor koordinátora lett. Ebben a minőségében irányította az irgalmasság szentéve során a különböző események sajtórészvételét. Jó ideje részt vesz egyházi humanitárius együttműködési projektekben, illetve az időseket segítő programokban. Nős, egy lánya van. Az olaszon kívül angolul, spanyolul és franciául beszél.

Alessandro Gisotti, a Kommunikációs Dikasztérium helyettes főszerkesztője

Alessandro Gisotti Rómában született. 45 éves, nős és két gyermek édesapja. 1999-ben politikatudományból diplomázott a római La Sapienza Tudományegyetemen, hivatásos újságíró.

Az ENSZ római információs irodájánál szerzett tapasztalatot, majd 2000-ben szerkesztőként kezdte meg karrierjét a Vatikáni Rádióban. 2011-től 2016-ig helyettes felelős szerkesztőként dolgozott. Végigkövette az utóbbi három pápa tevékenységét Rómában és a számos olaszországi, illetve nemzetközi apostoli utakon.

2017-ben kinevezték a Szentszék Kommunikációs Dikasztériuma közösségimédia-koordinátorának, majd 2018. december 31-én a Szentszéki Sajtóterem ideiglenes igazgatójának.

Újságírást oktatott a római Jezsuita Intézetben és a Pápai Lateráni Egyetemen. Számos cikket és értekezést írt az egyházi kommunikációról. Közülük kiemelendő A jó kommunikátor tízparancsolata Ferenc pápa szerint, mely 2016-ban jelent meg Tagle bíboros előszavával.

Hírdetés

Sergio Centofanti, a Kommunikációs Dikasztérium helyettes főszerkesztője

Sergio Centofanti 59 éves, nápolyi születésű. Nős, három gyermeke és három unokája van. 1986-ban bölcsészdiplomát szerzett a római La Sapienza Tudományegyetemen. 1989 óta hivatásos újságíró. Az 1980-as évek elején kezdte újságírói karrierjét: közreműködött számos lapnál, mint az Avvenire, a Famiglia Cristiana, a La Discussione, a Popoli e Missione.

1986-tól dolgozik a Vatikáni Rádiónál. Tíz évig a reggel nyolc órás nemzetközi híreket szerkesztette, majd helyettes vezetővé nevezték ki. 1996-ban az esti hírműsor felelőse, 2003-ban a 14 órakor kezdődő, főként a pápai, vatikáni és egyházi tevékenységekről szóló hírek felelőse lett. Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa számos olaszországi és külföldi utazását követte. 2017-ben a multimediális főszerkesztőség tagjává választották, amely a Vatikáni Rádió – Vatican News különböző nyelvi egységeinek tevékenységét hangolja össze.

* * *

Paolo Ruffini, a Szentszék Kommunikációs Dikasztériumának prefektusa nyilatkozatban kommentálta a kinevezéseket. Mint fogalmazott: „A mai kinevezésekkel – illetve a belső erőforrások kiaknázásán keresztül – újabb fontos lépést tettünk a Kommunikációs Dikasztérium arculatának kialakítása felé. A sajtóteremnek új igazgatója van Matteo Bruni személyében, aki tökéletesen ismeri a gépezetet, és az elmúlt években kitűnt emberi és szakmai képességeivel. A múlt decemberben kinevezett főszerkesztő, Andrea Tornielli mellett most két helyettes, Alessandro Gisotti és Sergio Centofanti segíti a vatikáni médiumok összehangolt működését, akik mindketten ebben a környezetben dolgoztak eddig.”

Ruffini köszönetet mond Alessandro Gisottinak, aki több, mint hat hónapon át ideiglenes szóvivőként szolgálta a Szentszéket: „Megterhelő hónapok vannak mögöttünk, és bár Gisotti kezdettől fogva csak korlátozott időre vállalta a megbízatást, rendkívül sok és fontos esemény történt ebben a rövid időszakban, amelyek kiemelkedő kommunikációs erőfeszítést igényeltek. Gisotti mindig teljes odaadással és szakértelemmel folytatta szolgálatát, intelligensen hozzájárulva a vezetőség átszervezéséhez. A Szentszék Sajtótermének hamarosan helyettes igazgatója is lesz, aki már egy szinte teljesen kialakult szervezetet talál majd.” Ruffini így zárja nyilatkozatát: „Biztos vagyok benne, hogy Matteo Bruni képes lesz hozzáértő, bölcs és előrelátó módon, a csapatszellemnek megfelelően vezetni a sajtótermet, hozzájárulva annak végleges felépítéséhez azzal a céllal, hogy a lehető legjobb szolgáltatást és korrekt információkat nyújtsanak.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »