Mattarella szerint a Brenner-hágó nyitott határ

A Brenner-hágó nyitott határ jellegét hangsúlyozta Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön újságírók előtt a római Quirinale-palotában.

A köztársasági elnöki palotában Mattarella  felhívta a figyelmet arra, hogy az Ausztriát és Olaszországot  korábban elválasztó Brenner-hágó összekötő kapoccsá vált. Ugyanakkor figyelmeztetett: paradox módon egy évszázaddal az első világháború végét követően fennáll a veszélye, hogy „meggondolatlan kezdeményezések” a közös határ lezárásához vezethetnek.

Határellenőrzések

Hírdetés

Bécs ismételten kilátásba helyezte, hogy tartós határellenőrzéseket vezet be az olasz-osztrák határon, a Brenner-hágónál, ha tovább növekedik a migrációs nyomás. „A történelem és a nemzetközi kapcsolatok nagy vívmányai,  köztük a határok  lebontása Németország és Franciaország, valamint Írország és Észak-Írország között az emberiség örökségének részei” — emelte ki Mattarella. Mint mondta, a Brenner-hágó is egy pozitív példa ebben a viszonylatban.

Az illegális bevándorlásról is szólt

Az olasz elnök az illegális bevándorlásról is szólt. Emlékeztetett: világszerte mintegy 65 millió menekültet tartanak nyilván. Egyben üdvözölte az Európai Unió készségét arra, hogy együttműködjön Olaszországgal a menekültválságban. Mattarella szerint e tekintetben végre pozitív jelzéseket kapnak különböző uniós tagállamoktól.  Utalt arra, hogy egy uniós cselekvési tervre van szükség, mert csak így lehetséges a bevándorlás kezelése.

Mattarella állást fogléalt  az Európai Unió megújítása mellett.  „A bizonytalanság korszakában élünk. Vagy  megújul az Európai Unió, vagy elkerülhetetlenné válik  a kontinens  hanyatlása” – vélekedett az olasz elnök.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »