Matoviš a Szputnyikról: Mondjuk ki az igazságot!

Matoviš a Szputnyikról: Mondjuk ki az igazságot!

Komoly turbulenciákat váltott ki a kormány liberális beállítottságú politikusai körében az orosz vakcinaszállítmány. A Za ľudí és az SaS politikai nyilatkozatait követően  azokra Igor Matovič kormányfő is reagált.

Elmondta, hogy az orosz vakcinabeszerzésre azért volt szükség, mivel Brüsszelből nem érkezik elég vakcina. Az ország járványügyi helyzete, a sok halott és a kórházakban ápolt betegek magas száma elengedhetetlenné teszi az alternatív döntést. A Szpuntyik V pedig egy ilyen alternatíva.

A kormányfő ezt követően sorra vette az elmúlt órákban a Szputnyik V-vel kapcsolatban elhangzott  hamis állításokat:

1. Hogy tehették meg, hogy a koalíciós partnerek tudta nélkül egyeztettek?

Matovič Remišová, Kolíková és Šeliga (mindhárom Za ľudí) korábbi nyilatkozatait hozta fel példaként, akik maguk is elismerték, hogy Marek Krajčí egészségügyi miniszternek hatáskörébe tartozik, hogy egyéni döntésként, kivételre beszerezze a Szputnyik V-t. Ezt meg is tette, mégis támadja őt ugyanaz a párt, aki korábban ennek lehetőségét hangoztatta.

2. Miért volt titkos az egész beszerzési művelet?

A kormányfő szerint az oroszokkal való szerződés a 2 millió Szputnyik V leszállításáról csak szombat este köttetett meg, így addig nem is volt lehetőség semmiről beszámolni. Elmondta, hogy attól is tartott, látva egyes politikusok szinte gyűlölködő hozzáállását és nyilatkozatait a Szputnyikról, hogy nehogy az oroszok emiatt eláljanak a szerződéstől, miközben Szlovákiában emberek tucatjai halnak meg naponta.

“Minden ország igyekszik titokban tartani saját vakcinabeszerzéseit pont azért, hogy más országok ne előzzék meg őket”

Hírdetés

– nyomatékosította.

Hogy az orosz oltóanyag geopolitikai fegyver, hibrid hadviselés lenne, Matovič cáfolta.

“A Szputnyik V gyógyszer, mely segít megelőzni, hogy az emberek meghaljanak és megfertőződjenek a Covidban. Ha Észak-Korea gyártaná, akkor tőlük vennénk. Ha Ausztrália, akkor tőluk. Főleg azután, hogy komoly, nyugat-európai szakmai lap a vakcina 92 százalékos hatákonyságáról számolt be. Igen, nincs EMA regisztrációja. De másoknak sincs”

– fogalmazott.

3. Következő vádként hangzott el, hogy üdvözölték a szállítmányt a reptéren

Láttak ott önök piros zászlócskákat? Ez egy sajtótájékoztató volt, hogy az emberek az elhangzottakon kívül vizuálisan is el tudják képzelni az egészet. Jó döntésnek tartom, és sajnálom, hogy egyeseknek ez geopolitikai problémát okoz

– hangsúlyozta Matovič.

Frissítjük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »