Matovič Varsóban: A korrupcióellenes harcban Szlovákia számára Lengyelország a példakép

Matovič Varsóban: A korrupcióellenes harcban Szlovákia számára Lengyelország a példakép

Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

A kommunizmus elleni harcban Szlovákia számára Lengyelország volt példakép. Mára azonban Lengyelország a korrupcióellenes harcával és az uniós források merítésével nemcsak Szlovákia, hanem Európa számára is példaképpé vált – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös találkozóján Varsóban.

„A kommunizmus elleni harcban számunkra Lengyelország volt a példakép, de a korrupcióellenes harcban ismét példaképpé vált, elsősorban a kelet- és közép-európai országok számára”

– mondta Matovič az első hivatalos lengyelországi látogatása során.

Elmondása szerint a koronavírus elleni harccal mindkét ország jól birkózott meg, bár „ennek a harcnak még közel sincs vége”.

Hírdetés

Matovič megjegyezte, hogy varsói útjára magával hozta a Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztérium vezetésével megbízott Veronika Remišovát is, mivel az Európai Bizottságon belül csak jót hallanak azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország minkét tudott meríteni az uniós forrásokból.

 „Szeretnénk tanulni ezen a téren, mert Szlovákiának sajnos nagy problémái vannak az uniós források merítésével és a merítéssel kapcsolatos korrupcióval”

– értékelte a helyzetet Matovič.

Morawiecki kiemelte a közeli kapcsolatokat Szlovákiával, amelyek véleménye szerint baráti módon fejlődnek tovább. A két ország közötti üzleti kapcsolat fejlesztését a koronavírus ugyan leállította, de fokozatosan megkezdik az újraindítását. A lengyel kormányfő továbbá azt is hozzátette, hogy a szlovák befektetőken kívül a turistákat is várják az országba.

A találkozó után mindketten átvonultak a Belweder palotába, ahol részt vesznek a visegrádi kormányfők találkozóján.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »