Matovič szerint az MKP is mandátumhoz jut, más források szerint nem

Matovič szerint az MKP is mandátumhoz jut, más források szerint nem

A tegnapi urnazárást követően, hivatalos eredmények híján, melyek csak késő este várhatók, előzetes eredmények látnak napvilágot. Az OĽaNO párhuzamos szavazatszámlálása alapján, amelyet a választókörzetek 90 százalékának eredményei alapján állítottak össze, az EP-választások győztese a Progresszív Szlovákia – Együtt koalíció. Őket a Smer-SD, az ĽSNS, a KDH, az Sas, az OĽaNO és az MKP követi. A párt 20 százalékos választási részvételt saccol.

Igor Matovič közösségi oldalán közzétett adatai szerint a Progresszív Szlovákia – Együtt koalíció a voksok 18 százalékát kapta, ami 3 mandátumot jelent, a második helyen lévő Smer-SD 15 vagy 16 százalékot szerzett és ezzel szintén 3 mandátumot tudhat a magáénak. Az ĽSNS s a maga 12 százalékával 2 képviselői mandátumhoz jutott, akárcsak a 9,5 százalékon végzett KDH. Kevesebb, 9 százalék alatti eredményt produkált az SaS, ami 2 mandátumot jelenhet, ebből az egyik Brexit esetén.

Matovič szerint bejut az Európa Parlamentbe pártja, az OĽaNO és az MKP is, amelyek valamivel több mint 5 százalékot és ezzel 1-1 mandátumot szereztek.

Hírdetés

Előzetes eredményük alapján az SNS, a Most-Híd és Sme rodina „lemaradt a dobogóról”, 4, 3, illetve 2 százalékot szerezve.

Az EP-választások hivatalos végeredményét vasárnap este 23.00 órakor hirdetik ki. Szlovákia összesen 14 EP-képviselőt választott.

A Dennikn.sk portál adatai szerint a Progresszív Szlovákia – Együtt koalíció 20,1, Smer-SD 15,7, az ĽSNS 12,1, a KDH 9,7, az SaS 9,6, az OĽaNO 5,3, az MKP 4,96, az SNS 4,1, a KÚ 3,9, a Sme rodina 3,2 és a Most-Híd pedig 2,6 százalékot szerzett. Nem felejtik el hozzátenni azt sem, hogy a vezető kormánypárt 2004 óta most hozta a legrosszabb választási eredményt és biztosan nem lesz 4 képviselője az EP-ben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »