Matovič-sajtótájékoztató: októbertől rendőrök ellenőrzik majd, betartja-e a násznép a kötelező előírásokat

Matovič-sajtótájékoztató: októbertől rendőrök ellenőrzik majd, betartja-e a násznép a kötelező előírásokat

Néhány perccel ezelőtt ért véget Igor Matovič szlovák kormányfő járványüggyel kapcsolatos sajtótájékoztatója. A miniszterelnök ígéretéhez híven bejelentett néhány enyhítést, más területeken ugyanakkor komoly szigorítások jöhetnek.

Matovič az elsők között tért ki az esküvőkre. Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, a járványügyi hatóságok október elsejétől harminc főben korlátozták a lakodalmak résztvevőinek számát, ez a szabályozás most enyhül. 

Legfeljebb száz fő vehet részt majd a lakodalmakon, de az enyhítés mellé komoly szigorítás is jön. 

A lakodalomnak helyszínt adó intézmény tulajdonosa ugyanis legkésőbb 48 órával a rendezvény előtt köteles azt jelenteni az illetékes, regionális közegészségügyi hatóságnak. Az étkezéseknél, illetve “az ivásnál” nem lesz szükség arcmaszkra, ahogy a fotózásnál sem, minden más esetben ugyanakkor igen.

Hírdetés

A lakodalmakon rendszeresen megjelenhetnek majd a közegészségügyi hatóság, illetve a rendőrség munkatársai, a vörös régiókban ráadásul dupla büntetésre számíthatnak a szabályszegők, a büntetést nem a násznép, hanem a tulajdonos kapja majd. Legfeljebb húszezer eurót!

A százfős limit csak a násznépre vonatkozik, a személyzet, a zenekar, a fotós nem számolandó bele. A miniszterelnök szerint ez egy jó kompromisszum, “igazi keleti (východniar) lagzi is tartható majd”, a harmincfős limit viszont tiszta “nonsens” volt, fogalmazott.

A változások október elsejétől lépnek életbe!

A kormányfő szerint érdemes már most megfontolni, hogy a középiskolások szalagavatójukat a tavaszi hónapokra halasszák. A báli szezon, s ez már biztos, az idén elmarad. Csak esküvők, lakodalmak, halotti torok, illetve keresztelők tarthatóak majd meg, mert “ezeket nagyon nehéz lenne elhalasztani”.

A kormányfőt egyébként szokás szerint megizzasztották az újságírók, még a feleségével kapcsolatos, gyanús pénzügyi machinációkat is előcincálták, bár ezeket Matovič rövid úton rövidre zárta, mondván nincs köze ahhoz, hogy vállalkozóként mivel foglalkozik a hitvese, amíg minden a törvény betűje szerint zajlik a cégénél. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »