Matovič nélkül egyezett meg a kormány az orvosokkal

Matovič nélkül egyezett meg a kormány az orvosokkal

Szombaton éjszaka megállapodásra jutott a kormány a Szlovák Orvosszakszervezettel (LOZ). A találkozó több mint hat órán át tartott, a tárgyalásokról Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kora este elviharzott.

A válságot elhárítottuk, nem számítunk a kórházak összeomlására – megállapodtunk. A memorandum nyolcadik pontjában is sikerült megegyezésre jutnunk, ez a legnagyobb kompromisszum, amit elérhettünk

– mondta Eduard Heger (OĽaNO) mininszterelnök, egyúttal hozzátéve, hogy a kormány engedett a LOZ követelésének, amely 40 millió euró többletkiadást igényel az állam részéről.

Hírdetés

Az orvosi minimálbér szorzója 2023. január elsejétől a szakorvosok esetében az átlagbér 2,5-szerese, míg a szakvizsgával nem rendelkező orvosoknál a 1,5-szerese lesz.

Ezenfelül a ledolgozott évekkel arányosan emelkedik majd a fizetés: minden egyes esztendővel 0,015-szörös együttható érvényes, szakorvosoknál pedig 30 év után 0,025-szörös szorzóval fognak számolni, míg 2025 januárjától ez az együttható már 0,03-szoros lesz.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter hozzátette, a korábban bejelentett, egészségügyi dolgozókra vonatkozó stabilizációs támogatások továbbra is érvényben maradnak, és december végéig kifizetik őket.

A LOZ elnöke, Peter Visolajský elmondta, minden megtesznek annak érdekében, hogy a kórházak december elsejétől a megszokott rendszer szerint működjenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »