Matovič meglepőt húzott: azt állítja, hogy Za ľudí vezetői egyetértettek a Szputnyik V megvásárlásával

Matovič meglepőt húzott: azt állítja, hogy Za ľudí vezetői egyetértettek a Szputnyik V megvásárlásával

A Szputnyik V orosz vakcina megvásárlásával kapcsolatos kérdésben a Za ľudí vezetői egyetértettek Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Igor Matovič. Elismerte ugyanakkor, hogy a Szputnyik-ügy valóban zavart okozott a kormánykoalíción belül, és a Za ľudí pártot is „megrázta”. A miniszterelnök mondott más érdekeseket is. 

A miniszter emlékeztetett, a Za ľudí a kormányülésen ugyan elutasította az orosz vakcina beszerzését, ám úgy nyilatkoztak, amennyiben Marek Krajčí egészségügyi miniszter úgy óhajtja, szabadon megvásárolhatja a vakcinát, hiszen megvan erre a kompetenciája. 

Hangsúlyozta,

épen ezért senki sem vádolhatja sem Krajčít, sem őt azzal, hogy önkéntesen cselekedett volna a Szputnyik megvásárlása kapcsán. 

Hírdetés

Ivan Korčok külügyminiszter nyilatkozatára reagálva Igor Matovič kijelentette, teljesen felesleges átpolitizálni ezt a kérdést. Mint ismert, Korčok  mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Szputnyik V vakcina beszerzése egy hibrid hadviselés eszköze.

„Szputnyik V egy orvosság, ugyanolyan vakcina, mint a többi” – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint fel kell hagyni azzal a kérdéssel, hogy honnan származik. Ismételten arra kérte koalíciós partnereit, hogy ne csináljanak politikai kérdést ebből az ügyből.

Azt, hogy a vakcina megvásárlásával kapcsolatos tárgyalásokat az orosz féllel nem hozták nyilvánosságra, azzal magyarázta, hogy attól tartottak, tömeges ellenszenv alakul ki a vakcinával szemben a társadalomban, amely visszatarthatta volna az orosz felet a megállapodás aláírásától.

Elárulta, a szerződést szombaton este írták alá.

A hírt frissítjük!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »